El TEM celebra la dansa contemporània amb dos espectacles amb música en viu de la mà del programa Circula!

Archivo - Arxiu - La Caja Dansa, 'Enlluernador',
JULIA REOYO/SVEN SCHWINNING - CA - Archivo
Publicado: miércoles, 25 enero 2023 18:12

   Posa en escena les propostes 'Enlluernador', de La Coja Dansa, i 'Tradere', de Laia Santanach

   VALÈNCIA, 25 Ene. (EUROPA PRESS) -

   El Teatre El Musical (TEM) de València "es bolca" en els llenguatges del moviment amb dos muntatges de dansa programats dins del marc de 'Circula! Tren de creación y formación en danza', en col·laboració amb l'Associació Professionals Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV).

   Així, aquest dijous, 26 de gener, s'ha programat l'última proposta de la companyia valenciana La Coja Dansa, 'Enlluernador', i el divendres, 27 de gener, 'Tradere', l'espectacle de dansa contemporània i música electrònica de la creadora catalana Laia Santanach. Tots dos coincideixen a conjugar el ball amb la música en viu, informa l'espai cultural en un comunicat.

   La Coja Dansa s'inspira en Supervivencia de las luciérnagas, de Georges Didi-Hubermas, per a 'Enlluernador', on han decidit canviar de perspectiva, mirar des d'un punt de vista minoritari i apagar les llums dominants que ens enlluernen a l'hora de comprendre'ns. La peça, dirigida per Santi de la Fuente i Tatiana Clavel, conjuga un disseny escènic on la llum és protagonista amb textos de la jove poeta Elsa Romero i la manera gens normativa de coreografiar i narrar de la companyia valenciana.

   La seua nova obra "lluita contra l'atracció de les llums encegadores del poder polític, mediàtic i social" per a ballar darrere d'un territori "ple de sensualitat, centelleigs, llums minoritàries i joies amagades".

   L'elenc està integrat per ballarins de diverses edats i habilitats: Paula Romero, Elsa Moreno, Marta García, Guillermo Llorens, Iván Colom i Santi de la Fuente. Acompanya la seua interpretació la música d'Heezen, que serà llançada i modificada en directe per Raúl León, en una nova aposta contemporània d'una companyia que porta anys marcant el ritme de la dansa alternativa valenciana.

   La ballarina, coreògrafa i pedagoga radicada a Barcelona Laia Santanach porta des de 2018 desenvolupant el seu interés en la investigació i creació de propostes contemporànies que treballen l'arrel i el concepte de tradició en diàleg amb la música en viu.

   En l'obra amb la qual visita el TEM, tornen a ser fonts d'inspiració, però no es limita a revisitar una única dansa tradicional, sinó que investiga tradicions occidentals que, sense ser ballades, necessiten d'una implicació física per a ser dutes a terme.

PRÀCTIQUES TRADICIONALS

   'Tradere' "aprofundeix en la pràctica d'aquells costums occidentals que sacrifiquen el cos per estima, creença i tradició per a formar part d'una comunitat dins d'una festivitat". Santanach realitza una reflexió sobre la permanència de pràctiques grupales tradicionals que passen de generació en generació i on el cos és la principal ferramenta d'exposició.

   El programa 'Circula!' va nàixer en 2015 per a establir xarxes de col·laboració que permeten i fomenten l'exhibició dels treballs de dansa en altres ciutats. Una xarxa de cooperació i intercanvi artístic que trenque les barreres geogràfiques i que oferisca una projecció als creadors de Catalunya, Madrid, la Comunitat Valenciana, País Basc, Andalusia, Astúries, Cantàbria, Múrcia, Illes Balears i Galícia perquè els seus espectacles tinguen més visibilitat i mobilitat en un context territorial més ampli.

Contador
colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià