Una associació demana a Educació que inclogui el portuguès en el sistema plurilingüe valencià

Actualizado 16/1/2012 16:32:57 CET

VALÈNCIA, 16 Ene. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Cultural Espaituga ha sol·licitat a la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació la incorporació del portugués al Decret sobre ensenyament plurilingüe que actualment negocien Conselleria, sindicats i agents socials.

El col·lectiu demanda la presència de la llengua i cultura portugueses dins del sistema educatiu valencià "al mateix nivell que altres llengües estrangeres com el francés, alemany i italià", ha manifestat l'entitat.

En este sentit, des de l'associació recorden que diverses comunitats autònomes, com Galícia, Castella i Lleó, Extremadura i Andalusia, "ja han apostat pel portugués com a llengua vehicular estrangera en algunes matèries impartides en primària i Secundària".

Espaituga reconeix "la importància de l'anglés com a llengua imprescindible per a la interacció dels alumnes amb l'exterior", tot i això aposta perquè "el portugués estiga present en el currículum de col·legis i instituts valencians, ja que precisament és a València on més alumnes estudien esta llengua a l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI), el que demostra l'interès i la demanda creixent per a formar-se en la llengua lusòfona".

L'associació incidix que l'Escola d'Idiomes de València és l'EOI que "més alumnes té de portugués a tota Espanya, uns 480 estudiants, superant fins i tot a les de províncies limítrofes amb Portugal".

DEMANDA DE PROFESSORS

La gran majoria dels alumnes d'estes escoles són professors de Primària i Secundària dels col·legis públics i concertats de València. Per este motiu l'associació ha sol·licitat a la Conselleria que en les titulacions administratives per a impartir ensenyament en llengua estrangera s'incloga la Capacitació en Portugués (B1 + Curs A per a Primària i B2 + Curs B per a Secundària).

Este reconeixement per part de l'administració seria "normalitzar una realitat que es dóna dins del grup de docents de la Comunitat Valenciana", argumenten les mateixes fonts en un comunicat.

Actualment el portugués és una llengua oficial de potències emergents com el Brasil i Angola. Per la difícil conjuntura econòmica són molts els espanyols i valencians que estan emigrant a estos països a la recerca de treball o expandint en ells els seus negocis. Cada dia són més les empreses amb negocis a l'estranger que sol·liciten treballadors que sàpiguen portugués, d'ací, la importància, segons Espaituga, de formar als nostres alumnes en una llengua que oferix un ampli futur laboral, afegixen.

Per tots estos motius l'associació espera "una resposta favorable per part de la Conselleria d'Educació a la qual ja han presentat el seu projecte", conclouen.

colaboracio