Representants polítics, sindicals i culturals es concentren en suport del requisit lingüístic en la funció pública

Actualizado: martes, 29 junio 2010 18:42

VALÈNCIA, 29 Jun. (EUROPA PRESS) -

Una trentena de representants d'associacions culturals, sindicats i partits polítics de l'oposició a les Corts s'han manifestat hui respecte del Palau de la Generalitat per a mostrar el seu rebuig davant de l'absència del requisit lingüístic per accedir a la funció pública en la nova Llei d'Ordenació i Gestió de la Funció Pública Valenciana, aprovada hui a les Corts amb els vots a favor de PP i PSPV i en contra de Compromís i No Adscrits.

La mobilització havia estat convocada per la 'Plataforma a favor del coneixement del valencià per a l'accés a un lloc de treball dels administracions valencianes' i ha reunit este matí a les portes del Palau de la Generalitat al voltant d'una trentena de representants socials de la Comunitat després d'una pancarta en la qual es podia llegir 'Sí al valencià = requisit lingüistic'.

En concret, han estat presents el portaveu de Compromís a les Corts, Enric Morera; el coordinador d'EUPV a València, Amadeu Sanchis; la diputada del PSPV Vicenta Crespo; així com altres representants de CCOO-PV, Intersindical Valenciana, UGT-PV, Acció Cultural del País Valencià o la Federació d'Escola Valenciana, segons va detallar l'organització en un comunicat.

Els representants de la plataforma han mostrat, d'esta manera, el seu rebuig davant de l'actitud del PPCV, que va votar en contra d'una esmena que comptava amb el suport de la resta dels grups i que preveia l'establiment del requisit de conèixer el valencià per accedir a un lloc en l'administració pública autonòmica.

Segons la seua opinió, esta esmena, "res més pretenia aplicar allò que dicta l'article 16 de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV)", que establix que "les empreses de caràcter públic, així com els servicis públics directament dependents de l'administració, han de garantir que els treballadors que tenen relació directa amb el públic tinguen el coneixement suficient del valencià per a atendre amb normalitat el servici que se'ls comenda".

Per esta raó, han criticat que el PP hi haja votat en contra de l'esmena que va "en la mateixa línia" d'allò aprovat a Galícia en temps en els quals governava el popular Manuel Fraga.

"La inclusió de l'esmena com la proposta hauria estat un exercici polític de consens i de governar d'acord amb la majoria d'una societat que entén perfectament que la presència de la llengua pròpia dels valencians deu normalitzar-se no només en l'ensenyament, sinó en tots els àmbits socials, començant per les institucions pròpies", ha recalcat la plataforma.

D'altra banda, la plataforma ha reclamat al Govern regional que faci públic l'informe que ha fet sobre el tema l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i ha criticat que "es negue als ciutadans" l'accés al document d'una institució pública.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià