El Govern aprova el Decret Llei de Suport a les Pimes que retalla les subvencions i redueix l'"intervencionisme"

Actualizado: lunes, 29 agosto 2011 20:53

El Decret, que es tramitarà com Projecte de Llei, preveu la creació d'una societat de capital llavor i una altra de capital risc


PALMA DE MALLORCA, 29 Ago. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha aprovat el Decret Llei de Suport als Emprenedors i a les Petites i Mitjanes Empreses, que "deixa de banda la cultura de les subvencions públiques i redueix l'intervencionisme públic per donar més espai a la iniciativa privada", de cara a fomentar la "competitivitat i productivitat".

Així ho ha explicat després de la reunió del Consell de Govern el vicepresident econòmic de l'executiu balear, Pep Ignasi Aguiló, qui ha precisat que les subvencions "es reduiran i no a eliminar al cent per cent", ja que, segons la seva opinió, per a algunes empreses és "més fàcil acudir a les portes dels polítics" a demanar diners, en lloc de buscar clients i compradors.

D'altra banda, ha detallat que el Decret, que es tramitarà al Parlament com a Projecte de Llei, preveu la creació d'una societat de capital llavor (projectes empresarials sense finançament) i una societat de capital risc amb aportació pública, privada o públic privada.

Alhora, es crearà un marc normatiu i fiscal dissenyat específicament per a l'emprenedor que ajudi a optimitzar l'estructura de costos, incloent els de posada en marxa i consolidació empresarial i establint mesures de suport per a paliar la conjuntura econòmica de declivi.

El Decret Llei, que podrà ser modificat durant la seva tramitació com a Projecte de Llei a la Cambra autonòmica, també estableix facilitar l'accés al crèdit tradicional dotant els fons de provisions tècniques de les societats de garantia recíproca (SGR), i alhora preveu la dotació de fons a les SGR per a la creació de noves línies d'aval, amb la finalitat de finançar la liquiditat i la inversió als emprenedors i a les Pimes, en especial, a les quals estiguin en condicions de reestructuració empresarial.

Alhora, mitjançant aquesta normativa, s'establirà un sistema normatiu, fiscal i econòmic, que afavoreixi la inversió privada i el flux de crèdit des dels àngels inversors en les fases de llavor, consolidació i internacionalització.

Un altre dels aspectes importants de la nova normativa, segons ha recalcat, és la "simplificació administrativa" potenciant la finestreta única, amb l'objectiu d'evitar la situació actual en què muntar una empresa "requereix acudir a molts estaments públics", el que, en ocasions, arriba a endarrerir la constitució de la mateixa fins a "quatre o cinc anys".

Per la seva banda, el portaveu del Govern, Rafael Bosch, ha remarcat que aquesta futura Llei "contribuirà decisivament a la dinamització de tot el teixit empresarial" i, en aquesta línia, Aguiló ha assegurat que serà un instrument per a la "reactivació econòmica a través de les Pimes i les micro empreses seguint així la tònica general de la Unió Europea".

"CANVI DE RITME"

Mentrestant, Aguiló ha ressaltat que la futura Llei marca un "canvi de ritme i un full de ruta", tenint en compte que es disminueixen les subvencions, així com l'intervencionisme en l'activitat privada, ja que, així, segons la seva opinió, es podrà generar una major competència i productivitat.

"Es tracta d'una Llei en la qual no hi ha concreció econòmica, perquè no vol posar l'èmfasi en les subvencions, de manera que el tema principal és donar suport a les empreses i aconseguir que hi hagi un suport administratiu, però no a través de subvencions, sinó de finançament", ha explicat el vicepresident econòmic.

Respecte a la disminució de l'intervencionisme, ha detallat que del que es tracta és de portar a terme "pràctiques liberalitzadores", amb la finalitat que sigui "més fàcil muntar empreses i que, per tant, hi hagi menys restriccions per a això", i alhora tampoc existeixin sectors econòmics que tenen protecció per part de l'Estat. Així, ha advocat perquè sigui la competència la que condueixi a la "innovació, a la millora dels productes i a la competitivitat".

Després del finançament, Aguiló ha destacat que el segon gran capítol de la futura Llei és la simplificació administrativa, que serà "un dels eixos de l'acció del Govern els anys vinents" per "anar simplificant les traves burocràtiques al màxim i crear l'ambient adequat, de cara que la taxa de natalitat empresarial augmenti".

Per a això, se simplificaran aspectes relatius a la sol·licitud de llicències i permisos; es potenciarà la utilització de l'administració electrònica i el Govern crearà un grup de treball específic en matèria de creació i consolidació d'empreses, i alhora desenvoluparà la implantació de la finestreta única de la directiva de serveis en els àmbits autonòmic i local, com a "eina important" per a la creació d'empreses.

Un tercer eix de la normativa fa referència a les infraestructures, de manera que, segons ha assenyalat Aguiló, es reorganitzaran els diferents serveis del Govern que atenen a les empreses, tenint en compte que hi ha molts organismes públics que fan "tasques similars i se solapen".

CRÈDITS UNIVERSITARIS

Finalment, el quart capítol incideix en el tema educatiu, ja que la futura Llei pretén sensibilitzar i promoure la creació i consolidació empresarial des de l'escola fins a la Universitat, de manera que el Govern promourà la inclusió de mòduls pràctics i teòrics amb assignació de crèdits universitaris dirigits a fomentar la creació d'empreses en tots els graus universitaris.

Al seu torn, l'executiu promourà polítiques públiques dirigides al col·lectiu universitari, a fi de dotar-lo d'assistència tècnica i assessorament financer, en especial, en activitats innovadores, i alhora impulsarà les polítiques de responsabilitat social empresarial en el desenvolupament dels projectes empresarials.

Finalment, Aguiló ha insistit que es tracta d'una Llei oberta, pel que cap introduir modificacions en les pròximes setmanes, per a la qual cosa es publicaran en les diferents xarxes socials.

Tot i això, ha revelat que els sectors econòmics ja han introduït alguna reforma respecte a l'esborrany que el Govern els ha presentat la setmana passada, si bé es tracta de "matisos petits, que en molts casos han de veure amb l'ús de determinades paraules, mentre que la modificació més important estarà relacionada amb posar més èmfasi en la productivitat".