Atunaren arrantzaren jardunbide egokiak sustatuko ditu Jaurlaritzak NBEren Garapen Jasangarriaren Foroan, New Yorken

Atun ontzi bat
IREKIA
Europa Press País Vasco
Publicado: miércoles, 16 julio 2025 14:08

BILBO 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

Ixone Soroa Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza Saileko Arrantza eta Akuikulturako zuzendaria New Yorken izango da ostegunean, uztailaren 17an, NBE Nazio Batuen Erakundeko Ekonomia eta Gizarte Kontseiluak antolatu duen Garapen Jasangarriari buruzko Goi Mailako Foro Politikoan parte hartzeko, eta atunaren arrantzaren jardunbide egokiak sustatuko ditu bertan.

Jaurlaritzatik jakinarazi duenez, foroaren gai nagusia da 'Zientzian eta ebidentzian oinarritutako irtenbide jasangarri eta inklusiboetarantz aurrera egitea Garapen Jasangarrirako 2030 Agendarako eta Garapen Jasangarrirako Helburuetarako', eta 'Itsaspeko bizitza eta arrantzaren jasangarritasunarekin duen lotura' da sakontasunez berrikusiko den Garapen Jasangarrirako Helburuetako bat (14.a).

Foroaren saioez gain, ekitaldi paraleloak, Borondatezko Berrikuspen Nazionalak, ekitaldi bereziak eta erakusketak ere egingo dira. New Yorkeko Cervantes Institutuan egingo den NBEren topaketan Euskadiko eta Hawaiko hub-ek parte hartuko dute, itsasoari eta arrantzari buruzko 2030 Agendaren eredu gisa. Orain dela aste batzuk, bi herrialdeek Nizako lan jardunaldietan parte hartu zuten.

Bada, asteazken honetan, uztailaren 16an, arrantzaleen zaindariaren egunean, Soroak atunaren balio kateko eragileen arteko 'Itsasotik platerera' mahai inguruan parte hartuko du, produktuaren balio gastronomikoa eta Euskadiko alturako flotak jasangarritasunean dituen jardunbide egokiak sustatzeko.

GASTRONOMIA TOPAKETA

'Basque Country Sustainable Tuna and Wine Country' izeneko sustapen saioen barruan egingo den topaketa Eder Monteroren Txikito jatetxean izango da, Manhattanen, eta gastronomoak eta ostalaritzako arduradunak izango dira bertan. Sustapen bideoak eta PPTak proiektatuko dira, eta 'Bermeo Tuna' produktuak, Arabako Errioxako ardoak, Euskal Sagardoa eta hiru lurraldeetako txakolinak dastatuko dira.

Bermeo Tuna World Capital elkarteak antolatuko du gastronomia topaketa, Unesco Etxearekin batera eta Bermeoko kontserba enpresen laguntzarekin. Helburua da Euskadiko produkzio sektorea jasangarritasun integraleko jardunbide egokien erreferente gisa kokatzea eta topaketa estrategikoak sustatzea Euskadiko enpresa esportatzaileen eta AEBetako merkatuko erosle, banatzaile eta preskriptore potentzialen artean.

Cusumano, Arroyabe, Alakrana, Serrats, Zallo, Campos eta Bolton Food enpresek hartuko dute parte, Wild Planet marka estatubatuarraren bidez. Atun jasangarriarekin egindako platerak sagardoarekin, txakolinarekin eta Euskadiko ardoekin uztartuko dira, Hazi Fundazioarekin lankidetzan.

Contenido patrocinado