LUGO, 30 Abr. (EUROPA PRESS) -
A ministra de Agricultura, Elena Espinosa, presidiu hoxe en Lugo, xunto a titular do Goberno galego a constitución da fundación que administrará o Centro Tecnolóxico Agroalimentario de Lugo (CETAL), que xorde polo impulso de varias administracións para facilitar a formación e especialización de profesionais e técnicos do sector agrario.
Touriño avanzou neste acto constitucional da fundación que o CETAL estará operativo en 2009 e contará con 31 millóns para promover, impulsar e apoiar o desenvolvemento tecnolóxico do sector agroalimentario e a mellora do coñecemento científico e técnico en materia agroalimentario.
Precisamente, o CETAL, a constitución do cal foi autorizada polo Consello de ministros do 15 de decembro de 2006, recolle entre as súas funcións a identificación, promoción, lanzamento e posta en marcha de programas de desenvolvemento tecnolóxico ou innovación no sector agroalimentario.
Esta fundación rexerase por un padroado os socios constituíntes da cal fórmanse a través de representantes do propio Ministerio de Agricultura, Xunta de Galicia, Concello de Lugo, as universidades galegas, Caixa Rural, Caixanova, Caixa Galicia, a Confederación de Cooperativas Agrarias de España e a federación de industrias agroalimentarias e bebidas.
A participación do ministerio ascende a case 18 millóns de euros, distribuídos en catro anualidades, dos que 2 millóns corresponden á dotación inicial. Non obstante, Elena Espiñenta advertiu de que, se resulta necesario, se farán achegas suplementarios.
No seu discurso, a ministra remarcou que o CETAL debe xogar "un papel importante" en potenciar a cooperación e colaboración, non só de empresas, senón tamén mediante programas de cooperación co sistema I+D+I español e internacional.
"O CETAL deséñase de forma que permita a incorporación continúa de achegas e de liñas de actuación adaptadas ás innovacións tecnolóxicas emerxente e ás demandas das empresas agroalimentarias, cooperativas, asociacións e, moi especialmente, as pymes", subliñou Espinosa.
Seguidamente, a ministra destacou "a necesaria implicación" das empresas na investigación, desenvolvemento e innovación e asegurou que o CETAL se constituirá "nunha ferramenta ideal" para favorecer a transparencia de tecnoloxía.
Acompañou a Espinosa o presidente da Xunta, Emilio Pérez Touriño, quen describiu ao CETAL como un proxecto de "natureza estratéxica", non solo para Lugo, senón tamén para Galicia e España.
"Hoxe damos, entre todos, un paso decisivo para a construción dun potente espazo espazo de desenvolvemento para o sector agroalimentario en Galicia e en España, porque estamos a contribuír a garantir o futuro socioeconómico e o benestar que amplas zonas do noso país que tanto necesitan", esgrimiu.
Finalmente, o alcalde de Lugo, Xosé Clemente López Orozco, deu as "grazas" polo que considera "esforzo, tesón e cariño" para a constitución deste centro pioneiro en Galicia. "É unha grande obra que mañá dará os seus froitos" concluíu.
FUNCIÓNS
Entre as súas funcións atópase a identificación, promoción, lanzamento e posta en marcha de proxectos e programas de desenvolvemento tecnolóxico ou innovación no sector agroalimentario, tanto directamente como en colaboración ou cooperación con outros organismos, administracións, entidades ou institucións.
Tamén a mellora sistemática da competitividade dos produtos agroalimentarios, así como a súa innovación para a súa continua adaptación ás demandas dos mercados nacionais e internacionais e á sostenibilidad económica das empresas e dos negocios agroalimentarios.
De igual modo, recóllese a transferencia de tecnoloxía e información científica e técnica ao sector agroalimentario, así como a identificación, análise, avaliación e atención das necesidades tecnolóxicas e de innovación dos produtos, materias primas, e dos operadores do sector agroalimentario. Así mesmo se contempla a identificación, deseño, experimentación e proposta de innovacións, adaptacións e melloras sistemáticas na transformación, envasado, embalaxe, etiquetada, presentación, loxística e comercialización de produtos agroalimentarios.
Así mesmo, contribuirá á promoción, lanzamento e execución de proxectos tecnolóxicos e de innovación para avaliar e reducir o impacto do sector agroalimentario no medio e á prestación de servizos e achega de medios técnicos, instalacións, equipos ou recursos humanos especializados, para a súa utilización polas industrias agroalimentarias en iniciativas e proxectos de I+D+i promovidos por estas, así como a asistencia especializada a administracións, institucións, organismos ou entidades para propiciar un ámbito máis favorable no campo da investigación.