Publicado 29/03/2019 13:42CET

Medi ambient inicia l'elaboració de la cartografia de la posidònia oceànica a Balears

Posidnia
GOB - Archivo

   PALMA DE MALLORCA, 29 mar� (EUROPA PRESS) -

   El Consell de Govern ha autoritzat a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca a executar el projecte 'Atles submarí: cartografia de posidnia ocenica a Balears' per un import de 740.072,21 euros, que seran aportats pels fons de l'impost del turisme sostenible (ITS).

   Segons ha explicat la portaveu del Govern, Pilar Costa, en roda de premsa, en aquest sentit, l'empresa Tragsatec ser l'encarregada de fer-ho realitat. El termini d'execució del projecte ser de dotze mesos.

   Tot i que Balears és la comunitat autnoma que compta amb una millor cartografia sobre la presncia de posidnia a les aigües prpies, actualment no existeix una base de dades homognia ni contínua, encara que, segons l'atles de les prades de fanergames espanyoles, la posidnia ocupa aproximadament 650 km2, gairebé la meitat del total que hi ha a l'Estat.

   La confecció d'aquesta cartografia és més necessria que mai després que el Govern aprovés el Decret 25/2018, sobre la conservació de la posidnia ocenica. D'aquesta forma, es posar en mans de la ciutadania una eina que permeti complir la norma i planificar les activitats en el mar en funció de la distribució de les prades i la seva regulació específica.

   Aquest atles, no obstant aix, també ser útil per a l'elaboració i l'avaluació de la possible afecció que les diferents activitats, plans o projectes puguin tenir sobre aquesta planta.

   El projecte prendr com a base la tasca realitzada, en aquest sentit, pel Ministeri de Medi Ambient, l'Institut Menorquí d'Estudis (IME) i el bileg marí Manu San Félix.

   A part de validar i completar la cartografia existent, es crear una aplicació informtica que permetr als usuaris saber si es troben en zona de fondeig perms. En cas que no estiguin a la zona, l'aplicació els orientar cap a alternatives que els permetin complir la normativa, ja sigui a zones de boies com en fons de sorra propers.

   L'import del projecte inclou, a més, la divulgació dels resultats. En aquest sentit, es preveu realitzar almenys sis xerrades destinades al sector nutic, tres a Mallorca, una a Menorca, una a Eivissa i una a Formentera. A més, s'elaborar un vídeo sobre les aplicacions, que estar disponible, de forma gratuta, a través d'una web institucional.

   Finalment, s'imprimiran 30.000 exemplars d'un fullet explicatiu per a tota la ciutadania i 300 exemplars d'un cartell informatiu sobre les aplicacions i la normativa destinat exclusivament a professionals del sector.