Aemet preveu condicions desfavorables en l'incendi de Vilanova de Viver pel ponent i la calor

Una veïna parla amb un agent de la Guàrdia Civil després de l'orde de desallotjament del municipi de Montant en l'incendi forestal originat a Vilanova de Viver
Lorena Sopena / Europa Press
Publicado: viernes, 24 marzo 2023 10:23

   CASTELLÓ, 24 Mar. (EUROPA PRESS) -

   La delegació territorial de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu condicions desfavorables en l'extinció de l'incendi declarat aquest dijous a la localitat castellonenca de Vilanova de Viver, que afecta també a la província de Terol, pel vent de ponent i les temperatures que s'esperen altes.

   De fet, segons explica en el seu compte de Twitter, les condicions meteorològiques desfavorables, sobretot tenint en compte la data de l'any tan primerenca, han sigut les que han propiciat la ràpida propagació de l'incendi forestal ja que a les 15.00 hores d'aquest dijous hi havia vent del sud i sud-oest, humitat relativa inferior al 30 per cent i quasi 25 graus de temperatura.

   Encara que en superfície el vent en la zona de l'incendi era del sud i sud-est, a partir de 1.500-2.000 metres el vent girava a oest i sud-oest, d'ací l'expansió del plomall de la columna de fum al nord-est.

   El vent del sud i sud-est predominant en l'incendi va estar bufant amb ratxes de 30 km/h durant la vesprada, si bé amb la nit sol disminuir la intensitat del vent i es preveia ratxes pròximes a 15 km/h i a girar a l'oest.

   No obstant açò, alertava que un front de ponent s'acosta a la zona, amb nuvolositat alta i sense pluja. Encara que la intensitat del vent baixava de matinada, Aemet preveu que les condicions meteorològiques a partir d'aquest divendres de matí tornen a ser desfavorables, amb un vent de ponent que se n'anirà accelerant, amb ratxes de 40 km/h des del matí.

   A més, les previsions apunten al fet que tornarà a ser un dia molt càlid per a aquestes dates, amb una humitat prevista a les 14.00 hores inferior al 20% i una temperatura a les 15.00 superior a 20 graus. Precisament, la màxima del dijous en la zona de l'incendi, de quasi 25, és uns 10 graus superior al normal d'aquestes dates i sí pròpies de meitat de juny.

   A més, ha afegit que aquest any hidrològic està resultant especialment sec en la zona on des de l'1 d'octubre de 2022 s'han acumulat 130 litres per metre quadrat, que és la meitat del normal en aquests sis mesos. Segons Aemet, encara major és el dèficit en aquests tres primers mesos de 2023, ja que la pluja acumulada des de l'1 de gener és 15 l/m2, quan el normal seria 115, és a dir, el dèficit del trimestre és del 87 per cent en l'àrea de l'incendi.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià