Albares sosté que Espanya "ha eixit per la porta gran" de la crisi amb el Marroc

Archivo - Arxive - El ministre d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares
David Zorrakino - Europa Press - Archivo
Publicado: viernes, 24 marzo 2023 12:07

   BARCELONA, 24 Mar. (EUROPA PRESS) -

   El ministre d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha sostingut que Espanya "ha eixit per la porta gran" de la crisi amb el Marroc, després del gir del Govern en la seua posició respecte al Sàhara en donar suport al pla d'autonomia marroquina sobre aquest territori.

   "Hem superat una crisi profunda i hem establit les bases perquè no es repetisca", ha assegurat Albares en una entrevista del diari 'Ara' recollida per Europa Press, i ha afegit que Espanya i el Marroc han assegut noves bases de respecte i benefici mutu.

   Així, ha destacat que les relacions comercials entre tots dos països estan en màxims històrics, amb 20.000 milions d'euros de comerç bilateral i 12.000 milions en exportacions: "Només els EUA i el Regne Unit són un client millor nostre fora de la Unió Europea".

   També ha ressaltat el pla d'inversions marroquina en empreses espanyoles per valor de 45.000 milions d'euros i la lluita conjunta contra màfies de trànsit de persones i el terrorisme gihadista, amb sis xarxes desarticulades en els últims mesos "gràcies al treball conjunt de les forces policials".

   Albares ha detallat que existeix un calendari acordat per a culminar la reobertura de les duanes comercials amb el Marroc: "No es fa públic perquè no volem devessalls, no volem que es repetisquen imatges del passat, de comerç atípic".

ALGÈRIA

   El ministre ha defès tindre "les millores relaciones amb eixos països amb els quals es comparteix una frontera comuna", un fet que creu que s'aplica a Algèria a més del Marroc.

   "Amb Algèria volem exactament el mateix que amb tots els nostres veïns: una relació que es base en l'amistat, el respecte i benefici mutu, en la no ingerencia en assumptes interns", ha assegurat.

   Ha mantingut que "des del primer minut" Espanya ha oferit la mà a Algèria, a la qual reconeixen el seu paper com a subministrador de gas fiable, en les seues paraules; no obstant açò, això no impedeix que Espanya defenga les seues empreses i els seus interessos, ha puntualitzat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià