AMP.- El Suprem avala les rebaixes de pena en les condemnes fermes per la llei del 'només sí és sí'

Façana del Tribunal Suprem
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press
Publicado: miércoles, 7 junio 2023 14:26

No escolta el criteri fixat pel fiscal general, a favor de mantindre les penes antigues

MADRID, 7 Jun. (EUROPA PRESS) -

La Sala Penal del Tribunal Suprem (TS) ha avalat les rebaixes de pena aplicades en les revisions de condemnes fermes després de l'entrada en vigor de la llei del 'només sí és sí', la qual cosa suposa desacreditar el criteri fixat pel fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, després d'un Ple monogràfic de dos dies celebrat expressament per a unificar doctrina en aquest tema.

Segons ha informat el TS, els quinze magistrats de la Sala Segona, inclòs el president, Manuel Marchena, han confirmat el criteri aplicat de manera majoritària per les audiències provincials.

Segons les últimes dades proporcionades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), a data 1 de maig s'havien realitzat 2.301 revisions, de les quals van resultar 1.079 rebaixes de pena i 108 excarceracions.

D'aquesta forma, el Suprem no s'uneix al criteri del Ministeri Fiscal, que va advocar per mantindre les penes antigues quan es pogueren imposar amb la nova llei per a evitar rebaixes automàtiques. La Sala Segona ha rebutjat directament l'aplicació de la disposició transitòria cinquena del Codi Penal (CP) de 1995, que arreplega aquesta tesi.

Les fonts jurídiques expliquen que sempre hi ha hagut un fort debat entorn d'aquesta disposició perquè es va idear per a un moment concret, de transició entre CP, a fi d'evitar que s'hagueren de revisar milers de condemnes, per la qual cosa parteix de la doctrina defèn que ha esgotat la seua vigència.

Fins ara, els tribunals han oscil·lat entre aplicar rebaixes automàtiques o mantindre les penes antigues on ha sigut possible. En termes tècnics, el debat jurídic s'ha situat entre l'article 2.2 del Codi Penal, que arreplega el principi de retroactivitat penal a favor de reu, i la citada disposició.

La decisió adoptada aquest dimecres pel Suprem servirà de guia per als tribunals inferiors a l'hora d'efectuar revisions. De fet, fonts jurídiques indiquen que en les últimes setmanes s'ha detectat una aturada en les revisions provocades pel 'només sí és sí', "probablement", a l'espera que el Suprem fixara criteri.

Amb aquest Ple monogràfic de dos dies, el TS ha donat resposta a un total de 29 recursos contra les revisions de condemnes fermes efectuades per tribunals inferiors després de l'entrada en vigor de la nova llei el passat 7 d'octubre.

Es tractava de 22 recursos presentats pels condemnats, alguns perquè no han vist reduïda la seua pena i uns altres perquè consideren que la rebaixa ha sigut insuficient, i 7 per la Fiscalia. A més, en 16 dels casos estudiats les víctimes són menors d'edat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià