Augmenten a més de 17.000 els morts pels terratrèmols a Turquia i Síria

Servicis de rescat intenten traure amb vida a persones sota les runes d'un edifici
Tolga Ildun / Zuma Press / ContactoPhoto
Publicado: jueves, 9 febrero 2023 12:52

   El balanç de morts inclou més de 14.000 víctimes mortals en territori turc

   MADRID, 9 Feb. (EUROPA PRESS) -

   La xifra de morts a causa dels terratrèmols registrats el dilluns Al sud de Turquia, prop de la frontera amb Síria, ha ascendit a més de 17.000, inclosos prop de 14.000 en territori turc, segons els últims balanços publicats per les autoritats de tots dos països i la Defensa Civil Síria, coneguda com a 'cascos blancs'.

   El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha elevat a 14.014 els morts a causa dels sismes i ha indicat que també han deixat 63.794 ferits, al mateix temps que ha recalcat que l'estat d'emergència anunciat el dimarts serà aprovat durant la jornada pel Parlament, segons ha arreplegat l'agència estatal turca de notícies, Anatolia.

   Erdogan, que el dimecres es va desplaçar a la zona afectada pels terratrèmols, ha recalcat que les autoritats "estan sobre el terreny des dels terratrèmols amb totes les institucions de l'Estat" i ha defès que l'aplicació de l'estat d'emergència "permetrà intervenir contra grups sediciosos que abusen del procés per a pràctiques corruptes".

   El Govern ha creat un Centre de Gestió de Crisi en el Ministeri de Defensa per a "enfrontar aquest gran desastre", amb la finalitat de transportar al personal i l'equip de rescat a través d'un pont d'ajuda aèria. El president turc va dir el dimarts que el país "fa front a un dels majors desastres no només en la història de la República, sinó també de la regió i del món".

   Per la seua banda, el sisme ha deixat més de 3.000 persones mortes i 5.000 ferides a Síria, dels quals 1.262 morts i 2.285 ferits s'han registrat a les zones de Síria controlades per les autoritats, segons dades del Ministeri de Sanitat sirià recollits per l'agència estatal siriana de notícies, SANA. Aquestes dades corresponen a les províncies d'Alepo, Hama, Latakia, Tartus i les zones d'Idlib en mans de les forces governamentals.

   "Estem en una carrera contra el temps i treballant amb les màximes energies disponibles i amb la cooperació de totes les parts", resa un comunicat del Ministeri de Sanitat sirià, que assenyala que l'Executiu del país han repassat les mesures d'emergència que regeixen la situació.

   El primer ministre sirià, Husein Arnus, s'ha traslladat aquest dimecres a la província de Latakia (oest) per a supervisar els treballs de cerca i rescat en la capital provincial, l'homònima Latakia. Allí ha rebut informació de les autoritats locals sobre els treballs en marxa i s'ha reunit amb diversos residents en el barri de Raml al Shamali, segons ha arreplegat l'agència estatal siriana de notícies, SANA.

   A les xifres governamentals sirianes cal sumar més de 1.900 morts i 2.950 ferits a les zones controlades pels rebels en les províncies d'Idlib i Alepo (nord-oest), segons ha dit la Defensa Civil de Síria, coneguda com a 'cascos blancs', a través del seu compte en Twitter, on ha insistit que "s'espera que el balanç augmente significativament, ja que centenars de famílies romanen atrapades sota les runes més de 75 hores després del sisme.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià