La Biblioteca de L'ETNO rep un premi nacional pel seu compromís amb la cultura popular

La Xarxa de Biblioteques Universitàries Espanyoles premia a L'Etno
ETNO
Publicado: miércoles, 22 mayo 2024 18:34

   VALÈNCIA, 22 May. (EUROPA PRESS) -

   La Xarxa de Biblioteques Universitàries Espanyoles, Rebiun --formada per entitats de les 76 universitats que formen part de la CRUE i el CSIC-- han reconegut el treball de la biblioteca de L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia, en matèria de difusió de la cultura popular valenciana. En concret, han premiat el projecte 'BiblioPOP: biblioteques compromeses amb la cultura popular'.

   Els premis Rebiun, que es convoquen anualment per a distingir les bones pràctiques en biblioteques no universitàries, tenen com a objectiu, en primer lloc, afavorir i estimular els intercanvis de coneixements, les experiències i les bones pràctiques entre les biblioteques no universitàries d'Espanya i, en segon lloc, desenvolupar la projecció social i de lideratge de Rebiun en el sector de la gestió de la informació.

   La responsable de la Biblioteca de L'ETNO, Amparo Pons, destaca del premi que valora "una manera de fer, una manera de treballar al llarg d'anys, que s'ha convertit en una estratègia per a vertebrar i connectar tot el territori valencià a través de les biblioteques". "La nostra biblioteca ha creat una comunitat fidel i compromesa al voltant de L'ETNO i estic molt orgullosa del paper que juguem cadascú en aquesta gran família", afig en un comunicat.

   El passat 19 d'abril, la comissió de valoració va considerar que la candidatura que mereixia el VI Premi REBIUN era 'BiblioPOP: biblioteques compromeses amb la cultura popular' de la Biblioteca de L'ETNO, museu de la Diputació de València. 'BiblioPOP' va nàixer el 2022 amb el propòsit de generar una xarxa de serveis bibliotecaris compromesos amb la missió de la Biblioteca de L'ETNO, convertir-se en el referent informatiu de la cultura popular valenciana.

   Aquesta estratègia basada en el treball col·laboratiu té les seues arrels anys arrere, concretament el 2017, quan la Biblioteca de L'ETNO va convidar a les biblioteques valencianes a participar en la campanya 'Espanta la per'. Des de llavors, més de 100 biblioteques públiques i escolars clamen juntes cada any "Per Tots Sants, monstres valencians", amb l'objectiu de reivindicar la literatura popular, fomentar la lectura, crear espais de narració oral i defensar la labor que desenvolupen les biblioteques.

MARCA 'BIBLIOPOP'

   El 2022, després de sis anys de col·laboració amb 'Espanta la per' i després dels bons resultats de les avaluacions, la Biblioteca de L'ETNO va decidir consolidar aquesta estratègia creant la marca 'BiblioPOP: biblioteques compromeses amb la cultura popular, un paraigua sota el qual unir a les biblioteques que van voler col·laborar en la tasca de reivindicar la identitat valenciana i també a difondre la cultura popular, és a dir, a complir la seua missió estratègica.

    Així i tot, BiblioPOP és la via per a compartir propostes com la Festa Valor o el Club de Lectura Solteres, per a oferir recursos com les exposicions temporals de L'ETNO i consolidar l'intercanvi bibliogràfic com la via més segura d'arribar a les publicacions locals, de gran valor per a la investigació etnogràfica.

   BiblioPOP està alineada amb diferents objectius de l'Agenda 2030, com es demanava en la convocatòria del premi, però principalment té una gran incidència en l'objectiu 17, en la creació d'aliances per als ODS. L'aliança d'una biblioteca especialitzada de museu amb les biblioteques públiques facilita tant l'assessorament expert, com l'aprofitament i eficiència en l'ús dels recursos públics, demostrant que les aliances són una estratègia bàsica per a la transformació social.

   La presentació d'aquesta candidatura ha comptat amb el suport del Servei de Biblioteques i Documentació de la Universitat de València, que és membre de ple dret de Rebiun. L'equip de la Biblioteca, format per Amparo Pons, Sergio Baggetto i Carles Penya-roja, ha rebut aquest dimecres el guardó en la Universitat de Jaén.

    El premi se sumisca al reconeixement rebut fa unes setmanes per la Biblioteca de L'ETNO com a finalista del Segell CCB en la categoria de biblioteques especialitzades, que concedeix el Consell de Cooperació Bibliotecària, òrgan interadministratiu que canalitza la cooperació bibliotecària entre les administracions públiques que depenen del Ministeri de Cultura. En aquesta ocasió, es va valorar el projecte 'Solteres: un club de lectura per a trencar estereotips'.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià