El Botnic registra una nova Llei de Transparncia per a avanar en dades obertes i en la rendició de comptes

Intervenció de la consellera Rosa Pérez Garijo en la tribuna dels Corts en imatge d'arxiu
FLICKR CORTS - Archivo
Publicado: lunes, 28 septiembre 2020 11:39

El PP creu que és una "cortina de fum" per a tapar les explicacions de Rosa Pérez sobre la Fundació CEPS

VALNCIA, 28 Sep. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Transparncia, Rosa Pérez Garijo, ha anunciat juntament amb diputats del Botnic el registre aquest dilluns en Les Corts de la nova Llei de Transparncia, amb la qual pretenen avanar en les dades obertes que s'ofereixen a la ciutadania, en la rendició de comptes i avaluació de les polítiques públiques, així com en la professionalització del Consell de Transparncia, que els seus tres membres tindran dedicació exclusiva segons el text que haur de sotmetre's ara a la corresponent tramitació parlamentria.

En declaracions als mitjans, Pérez Garijo ha explicat que han aprofitat que es commemora el Dia Internacional del Dret a Saber per a registrar aquesta nova norma, la qual ha sigut treballada de forma conjunta des del Consell i els grups parlamentaris que sustenten al Botnic (PSPV, Compromís i Unides Podem) amb l'objectiu de dotar a l'administració de "tots els mecanismes per a fer possible que la transparncia siga una política transversal en cada qüestió del Consell".

Ha explicat que les novetats que s'introdueixen respecte a la Llei de Transparncia ara vigent, la qual data del 2015 i va ser impulsada pel Consell d'Alberto Fabra (PP), van en la línia d'avanar en les dades obertes, en l'extensió dels codis tics i de bon govern a les entitats locals i en la professionalització del Consell de Transparncia, els membres del qual seran triats pel parlament.

La diputada socialista Mercedes Caballero ha explicat que el Botnic ja treballava sobre aquesta llei des de la legislatura passada i que l'objectiu principal és augmentar la transparncia i que "els ciutadans confien en les seues administracions". "Ens ha costat molt alar la reputació de la Comunitat Valenciana, és fonamental que la ciutadania confie en nosaltres, la gent ha de saber a on va cada euro de despesa i inversió", ha subratllat.

Jesús Pla (Compromís) ha destacat que en aquest text "s'introdueix el concepte de rendició de comptes" per part de l'administració autonmica, amb criteris de planificació i avaluació de les polítiques públiques, donant comptes a la ciutadania semestralment de la seua activitat conforme a eixa planificació.

Així mateix, des d'Unides Podem Estefania Blanes ha subratllat la importncia de la "transparncia activa" per a posar a la disposició dels ciutadans tota la informació sobre la gestió pública i els diners "de tots" ja que "fa no molts anys els grups havien de recórrer als tribunals per a poder accedir" a ella.

Precisament preguntats sobre el fet que el PP haja hagut d'acudir a la justícia en els últims anys per a aconseguir determinada documentació del Consell, la consellera de Transparncia ha assegurat que s'ha facilitat "tota la documentació" tant a diputats com a qualsevol ciutad, encara que "a vegades documentació de l'poca del PP que no estava no es pot entregar" o hi ha casos en qu "demanen documentació que per la llei de protecció de dades poden consultar per no es pot donar cpia, i aix no és no donar informació".

EL PP CREU QUE ÉS UNA "CORTINA DE FUM"

El diputat del PP Fernando Pastor ha assegurat que li crida "moltíssim l'atenció" que la setmana passada en el Debat de Política General cap grup del Botnic fera referncia a aquesta llei i ara la presenten com una cortina de fum fent-ho coincidir amb la compareixena de Rosa Pérez per a aclarir la militncia de companys en una fundació (CEPS) que va rebre ajudes milionries de dictadures d'esquerra a Sud-amrica".

Ha ressaltat que la Fundació CEPS té el seu origen a Valncia i "poc després de nixer rep quantitats milionries de diners de dictadures com Veneuela". Aleshores, ha assenyalat, el vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, era "patró fundador, president i vicepresident".

"Si foren membres del PP els qui hagueren muntat ex profeso una fundació per a rebre diners d'una suposada dictadura de dretes hui estaríem triturant el PP", ha dit, per a advertir que espera que la consellera done explicacions en un tema "tan opac".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià