Brussel·les obrirà al maig la primera subhasta per a la compra conjunta de gas

Archivo - Arxiu - Monedes d'euro i bandera europea.
picture alliance / Uli Deck/dpa - Archivo
Publicado: miércoles, 29 marzo 2023 19:01

   BRUSSEL·LES, 29 Mar. (EUROPA PRESS) -

   La Comissió Europea obrirà la primera subhasta per a la compra conjunta de gas el pròxim mes de maig després que un total de 22 Estats membre de la Unió Europea haja manifestat fins avui el seu interés preliminar a agregar una demanda de gas de més de 17.000 milions de metres cúbics per als pròxims tres anys, a falta de que es pronuncien sobre aquest tema els cinc països restants.

   A més, a aquesta xifra se sumaran els prop de 4.000 milions de metres cúbics de demanda de gas assenyalats per Moldàvia, Ucraïna i Sèrbia.

   "Estem treballant a contrarellotge, però puc assegurar que obrirem la primera subhasta per a comprar gas al maig", ha confirmat aquest dimecres el vicepresident europeu responsable de Relacions Interinstitucionals, Maros Sefcovic, durant la seua intervenció en el ple del Parlament Europeu que se celebrava a Brussel·les.

   Conscient del "car" que s'ha tornat l'"excés de dependència" de la UE en combustibles fòssils russos, el vicepresident eslovac ha assegurat que Brussel·les ha après les "lliçons" d'eixa experiència.

   Així mateix, ha incidit que Brussel·les no "estalviarà esforços" per a usar el pes polític i econòmic de la UE" a fi de reunir els volums "adequats" de gas que requerisquen els Estats membre de cara al pròxim hivern.

   A principi de març, el vicepresident de la Comissió ja va anunciar que el proveïdor de servicis seleccionat per Brussel·les al gener --PRISMA-- ajudarà a engegar l'agregació de la demanda, que s'esperava poder tindre llista a principis d'abril com a primer pas cap a la compra conjunta.

   Aleshores, Sefcovic ja va avançar que la Junta Directiva de la Plataforma de l'Energia de la UE, composta per representants d'alt nivell dels Estats membre per a establir el mecanisme de compra, treballava amb un calendari "atapeït" per a preparar el pròxim hivern que "gràcies a l'esforç col·lectiu, s'està complint".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià