Carles Sastre defensa que la seua conferència a UV no és un acte polític sinó de "recuperació de la memòria històrica"

Publicado: martes, 27 abril 2010 17:42

La ACVOT i un sindicat d'estudiants estudia mesures presentar legals contra els organitzadors de l'acte


VALÈNCIA, 27 Abr. (EUROPA PRESS) -

L'ex militant de Terra Lliure i sindicalista Carlos Sastre, ha defensat que la conferència que hui ha pronunciat a la Universitat de València (UV), convidat pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), "no es tracta d'un acte polític" sinó de "recuperació de la memòria històrica".

Sastre s'ha pronunciat d'esta manera durant la seua intervenció en la conferència 'La lluita per la independència des de la clandestinitat' que ha tingut lloc al saló de graus de la Facultat de Geografia i Història de la UV.

L'ex membre d'este grup terrorista, dissolt en 1995, ha fet referència al procés d'independentisme català fins a la creació d'este grup armat. A més, ha considerat que actualment el model català després de la transició "està esgotat", de manera que "cal girar full i seguir avançant".

Així, ha destacat que ja no s'amaga l'expressió pública de l'independentisme a Catalunya, "ha eixit de l'armari", i ha argumentat la petició de referèndums en algunes zones d'esta comunitat.

Al començament de la ponència s'han congregat a la porta del saló de graus on s'ha celebrat la conferència, un grup del sindicat d'estudiants Generació Universitària Comunitat Valenciana per a protestar perquè esta iniciativa del SEPC es realitzara a la instal·lació universitària.

En un primer moment no s'ha permés l'entrada ni a estos estudiants, ni a mitjans de comunicació, al·legant que la conferència havia de desenvolupar-se "amb normalitat" i que el SEPC havia rebut amenaces mitjançant el correu electrònic. Finalment la conferència s'ha desenvolupat sense aldarulls, amb la presència de mitjans de comunicació, alguns estudiants de Generació Universitària i dos membres de la seguretat de la universitat.

En acabar l'acte, Sastre ha abandonat el saló de graus escortat per la seguretat del centre, després d'esperar al voltant de 20 minuts que els estudiants dels dos sindicats que esperaven a la porta abandonaren el passadís d'accés a la sala.

SPEC DENUNCIA "TOTA MENA DE VIOLÈNCIA"

El portaveu del Sindicat d'Estudiants del Països Catalans (SEPC), Adrià Martí, ha subratllat en declaracions als mitjans, que la conferència s'emmarca en un cicle amb motiu del 25 d'Abril i esta és una "conferència més" amb un ponent que, en este cas és "ex militant de Terra Lliure", perquè compte les seues experiències en la ponència 'La lluita per la independència des de la clandestinitat'. Martí, tot i això, ha apuntat que "no es tracta de fer apologia de cap tipus".

Martí, que ha explicat que han obtingut permís de la facultat per a fer el cicle de conferències en el qual s'emmarcava esta ponència al saló de graus.

Preguntat per si de cas denuncien els actes terroristes, Martí ha afirmat que condemnen "tota violència, vinga de la part que vinga" i ha apuntat que el ponent "sap de què es tracta" esta conferència: de "comptar alguna cosa que no s'ha comptat normalment". I, en este cas ho fa un "pres polític", ha afegit.

D'altra banda, el president del sindicat d'estudiants Generació Universitària Comunitat Valenciana, José Andrés Hernández, ha mostrat el seu rebuig a la conferència i ha opinat que és "vergonyós" que la Universitat de València "aculla en el seu si a un terrorista amb delictes de sang" i es denomini al ponent com "pres polític".

"Ens posa profundament tristos i més quan a sindicats d'estudiants com el nostre, per a defensar els valors que defensem se'ns ha negat en repetides ocasions la possibilitat d'organitzar actes tan senzills com un congrés normal i corrent i no, com en este cas, exalçar la figura d'una persona per ideologia política".

Este sindicat ha sol·licitat una reunió amb el nou equip rector per a manifestar la seua opinió sobre este cas. "Teníem l'esperança", ha dit que amb el nou rector "canviara una situació" que ha portat a la Universitat a "perdre crèdit".

Tot i que el rector s'hi haja desvinculat de la conferència, el portaveu sindical ha indicat que seguix sent el seu deure "pressionar perquè això no ocòrrega", ja que en anteriors anys "han assistit ex membres o membres de Terra Lliure i entenem que és una cosa inacceptable" en un lloc que ha de representar els màxims valors de democràcia, que són contraris que s'aculli a un terrorista, com passa el dia de hui".

DENÚNCIES

D'altra banda, l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), en un comunicat, ha demanat que "amb tota fermesa", s'evite donar la paraula "als criminals terroristes", perquè "per si mateix és una humiliació a les víctimes". Però, si així succeïra, com de fet ha succeït, "no dubtaríem a exercir accions legals oportunes contra els qui participaren, consentiren i organitzaren l'acte", ha postil·lat.

L'Associació Valenciana d'Estudiantes Universitaris (AVEU), en un comunicat, ha informat que es planteja també "prendre mesures legals" contra la Universitat de València per "tolerar un possible enaltiment del terrorisme" en la institució. Així, ha criticat que la universitat "isca a la palestra a desvincular-se" de l'acte, ha acusat a la degana d'Història, Elena Grau, de la celebració del mateix i ha lamentat l'"actitud passiva" del rector.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià