Catalá sobre el nom de València: "Sempre he dit que fonèticament la e es pronuncia de forma tancada"

L'alcaldessa de València, María José Catalá,
Jorge Gil - Europa Press
Publicado: miércoles, 20 septiembre 2023 18:23

   Elías Bendodo: "A mi realment el que em preocupa és l'accent que porta la paraula amnistia"

   VALÈNCIA, 20 Sep. (EUROPA PRESS) -

    L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha assegurat que ella és "la primera a dir" que creu que l'accent en el topònim de la ciutat "ha de tornar a ser tancat".

   "Jo sempre he dit que fonèticament, a València, la e es pronuncia de forma tancada i no de forma oberta, he discrepat públicament del dictamen de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) sobre el tema de l'accent obert i sigues que hi ha acadèmics que estan d'acord amb aquesta opinió", ha sostingut la primera edil, en declaracions als mitjans durant la seua visita a World Paella Day, al que ha acudit al costat del coordinador general del PP, Elías Bendodo

   Aquest dimarts, la Comissió municipal de Benestar Social, Educació, Cultura i Esports de l'Ajuntament de València va acordar impulsar el canvi del nom de la ciutat --actualment solament en valencià, 'València'-- a la doble denominació bilingüe 'Valencia/Valéncia', és a dir optant per la titlla 'tancada' que propugna les denominades 'Normes del Puig' que segueixen entitats com Lo Rat Penat i la Real Acadèmia de Cultura Valenciana. A més, el regidor de Cultura, José Luis Moreno, i el portaveu de Vox, Juan Manuel Bádenas, van mantindre un desacord públic durant el minut de silenci pels últims assassinats masclistes ocorreguts a la Comunitat.

    Preguntada referent a això, Catalá ha assenyalat que "en política a voltes la sobreactuació forma part del ritual", i que eixe desacord "no és res preocupant" i les comissions municipals s'han desenvolupat "amb normalitat".

    A més, ha defès que el PP va participar en el minut de silenci "amb absolut respecte" i "seguint el protocol del govern municipal, sense muntar cap numerito, sense un càrtel, ni sense una pancarta de més ni de menys". "No sé si és que passar a l'oposició fa canviar de criteri en alguna cosa tan important com és la violència de gènere. Seria roín en eixe cas", ha comentat.

   Quant a l'accent, ha explicat que el PP havia proposat "en primer lloc, establir la denominació bilingüe, i en segon lloc, iniciar els tràmits perquè es canviara l'accent". "Vox va voler fer una relació conjunta i no ens va paréixer malament i, per tant, ho aprovem", ha relatat. Així, respecte a si creu que l'AVL rebutjarà aquest canvi, l'alcaldessa ha assenyalat que no pot parlar per aquesta institució.

   Per la seua banda, sobre l'accent del topònim, Elías Bendodo ha assenyalat: "A mi realment el que em preocupa és l'accent que porta la paraula amnistia".

RELACIONS AMB VOX

   Així mateix, María José Catalá, preguntada sobre si l'empipament entre els regidors José Luis Moreno i Juan Manuel Bádenas va a condicionar els pactes que Vox i PP puguen aconseguir, ha insistit que "no és una renyina, és un poc de sobreactuació". Interpel·lada sobre el rebuig de Vox a ocupar.

   En eixe sentit, sobre si Vox he demanat al PP formar part del govern municipal, l'alcaldessa ha exposat que les dos formacions estan "en un acord d'anar veient tots els ordres del dia, comissió a comissió, punt a punt". "Jo crec que els acords són positius però són costosos i en això estem", ha comentat.

   Respecte a la conformació de les noves comissions informatives del consistori, i el rebuig de Vox a ostentar la vicepresidència d'alguna d'elles, Catalá ha assenyalat que és "una decisió de partit" i "respectable com qualsevol altra".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià