Cinquanta fotografies conviden a La Nau a repensar els estereotips que assignem al cos humà

Cossos sense patró en La Nau
UV
Publicado: jueves, 28 septiembre 2023 18:40

   VALÈNCIA, 28 Sep. (EUROPA PRESS) -

   La Universitat de València (UV) inaugura aquest dijous, a les 20 hores en la sala Estudie General de la Nau, l'exposició 'Cossos sense patró. Fotografies de Sebastián Freire', projecte d'aquest fotògraf i artista argentí on explora i analitza el cos traspassant els cànons estètics i els estereotips.

   A través de 48 fotografies produïdes a gran format, Freire explora el cos, postulant-ho com a espai d'operacions, d'inscripció i de marcatge, seguint la línia de pensament que ocupa des de fa anys. Les imatges s'han pres en la seua majoria en estudi i, encara que alguna ja ha participat en mostres o s'ha publicat en la premsa argentina, la majoria són inèdites, detalla la institució acadèmica.

   L'artista acosta la idea del cos no com una cosa o una dada, ni tampoc com a mera construcció social; és un esdeveniment, un esdeveniment polític al com s'acosta amb una mirada que traspassa convencionalismes, amb un ull que no jutja, sinó que juga, eleva i que troba la bellesa fora del patró blanc, heteronormativo i capacitista. Per la seua banda, els seus models posen en una afirmació de si mateixos, com un acte vital d'autoafirmación, una desfilada de l'orgull en l'estudi que esdevé la llar de les mostres.

   Amb tots aquests ingredients, Freire planteja preguntes com "què és un cos marcat" o "de quina índole són les marques que un cos porta" lloc que, en definitiva, si el cos és el primer lloc de l'expressió és també l'espai de les inscripcions més primàries: gènere, raça i classe.

   'Cossos sense patró' està comisariada per l'investigador Mariano López Seoane, del Centre Interdisciplinari d'Estudis i Polítiques de Gènere de la Universitat Nacional Tres de Febrer de Buenos Aires. En la presentació han participat el propi Sebastián Freire, el comissari i la vicerectora de Cultura i Societat de la UV, Ester Alba, al costat de l'artista multidisciplinària Dorian Wood que amb motiu d'aquesta mostra ofereix un concert a les 21 hores en el claustre de la Nau.

   L'exposició, explica la vicerectora, s'emmarca en la necessitat de continuar impulsant la tasca de la Universitat com a espai de debat i reflexió crítica "sobre les qüestions que formen part del pensament viu del nostre temps, com repensar els estereotips i construccions de la mirada que assignem al cos, basada en prejuís que no atenen a la pluralitat de ser i esdevindre".

   Sota aquesta premissa, Alba valora el treball de Sebastián Freire sobre el cos; "des de la sutilidad del seu objectiu, amb mirada indagadora i una delicada capacitat que retorna als cossos de les persones retratades el seu estat de bellesa i de veres, més enllà de tota classe d'imaginaris col·lectius".

   'Cossos sense patró' està produïda pel Vicerectorat de Cultura i Societat i La Nau, en col·laboració amb el Programa MSCA - RISE de la Unió Europea. Es pot visitar gratuïtament de dimarts a dissabte, de 10 a 14 i de 16 a 20 hores, i diumenges i festius de 10 a 14 hores. També es poden reservar visites guiades gratuïtes a través del servici de voluntariat cultural de la UV.

   Sebastián Freire va nàixer a Buenos Aires en 1973, on va estudiar Fotografia i Ciències de la Comunicació en l'Universitat de Buenos Aires. Les seues mostres fotogràfiques han recorregut ciutats del continent europeu i llatinoamericà, com Berlín, Roma, Còrdova, Panamà o Buenos Aires.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià