Conclou la consulta a les bases de Podem que busca donar plens poders a la direcció sobre el pacte amb Sumar

Archivo - Arxiu - (4E-D) La secretària Organització de Podem, Lilith Verstrynge; la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra; i l'eurodiputada de la formació, Idoia Villanueva; a la seu del partit, a 1 d'abril del 2023, a Madrid, (España)
Fernando Sánchez - Europa Press - Archivo
Publicado: viernes, 9 junio 2023 10:42

   La votació va finalitzar a les 10 hores i els resultats s'esperen al migdia

   MADRID, 9 Jun. (EUROPA PRESS) -

   El període de votació de la consulta exprés de Podem a la seua militància, de cara a facultar a l'Executiva del partit per a prendre la decisió final sobre les negociacions i el possible acord amb Sumar, ha finalitzat a les 10 hores d'aquest divendres.

   Ahir, la secretària general del partit morat, Ione Belarra, anunciava en xarxes socials que demanava la seua opinió a les bases i la majoria de quadres del partit van animar a votar, decantant-se molts d'ells pel sí.

   "Acceptes que el Consell de Coordinació de Podem, seguint el criteri d'unitat que va marcar el Consell Ciutadà Estatal, negocie amb Sumar i, si escau, acorde una aliança electoral entre Podem i Sumar?", és la pregunta del partit als seus inscrits, que havien de verificar-se en la pàgina del partit per a emplenar la votació online.

   Des del partit recalquen que després del tancament del període de votació es requereix un temps per a bolcar les dades del sufragi, estimant que els resultats es tindran sobre el migdia.

AVAL DEMOCRÀTIC

   Belarra subratllava que revalidar l'actual Govern de coalició i aprofundir en les transformacions socials d'aquesta legislatura depèn, bàsicament, que les forces agrupades a Sumar i Podem es presenten en una única candidatura a les eleccions generals.

   Així, la formació va optar per desplegar aquesta consulta, que és preceptiva en els seus estatuts, abans de tindre tancat el pacte amb la formació instrumental que lidera Yolanda Díaz que negocia o té acords ja amb altres forces progressistes, en comptes de fer-la a posteriori davant la premura dels terminis, doncs el termini per a registrar coalicions acaba demà divendres.

   Una situació semblant es va donar en el cas d'Andalusia, on es va aprofitar les primàries internes del partit perquè la militància expressara que estava a favor del confluir amb altres partits abans de tindre un pacte ultimat.

   El coportaveu del partit, Javier Sánchez Serna, va traslladar que el "acord d'unitat entre Podem i Sumar està a prop", però "queden molt poques hores" i necessitaven que "la direcció tinga un aval democràtic".

NEGOCIACIONS

   Mentre, les negociacions prosseguien i els morats ahir van portar a la taula de negociació de Sumar la possibilitat de concórrer en solitari a la Comunitat Valenciana el 23J i forme part de la coalició d'esquerres en la resta de territoris, alguna cosa que des del partit instrumental es va descartar en sentenciar que no es contemplava eixa via.

   Els morats van traslladar aquesta possibilitat en el marc de les negociacions per a forjar una coalició àmplia de partits d'esquerra, el termini de la qual acaba demà, per a així evitar "vetos" que s'estaven produint en territoris, en al·lusió a Compromís, a la seua presència en les llistes electorals per aquesta comunitat. No obstant això, la formació valenciana ha negat en diverses ocasions que estiguen excloent a ningú.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià