Cultura destina més de 240.000€ per a restaurar els danys de dos trams de la muralla del Castell de Xàtiva

Cultura destina més de 240.000 euros per a restaurar els danys de dos trams de la muralla del Castell de Xàtiva
GVA
Publicado: viernes, 3 mayo 2024 17:54

   VALÈNCIA, 3 May. (EUROPA PRESS) -

   La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport destinarà més de 240.000 euros, finançats amb fons Next Generation, per a restaurar els danys existents en dos trams de llenç de muralla del Castell de Xàtiva en els quals s'ha produït despreniments que "posen el risc la seua estabilitat".

   Aquesta actuació és un dels compromisos exposats pel vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, en la seua primera intervenció a Les Corts com a responsable de Cultura, la qual cosa posa de manifest "la voluntat d'aquest departament per recuperar el patrimoni cultural valencià i, en concret, la protecció d'aquest emblemàtic castell", recalca la Generalitat en un comunicat.

   La directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar, ha assenyalat que aquestes obres "estaven pendents d'execució des de l'any 2016, quan els tècnics ja van advertir sobre aquests danys i la necessitat de dur a terme l'actuació per a evitar una major deterioració així com, sobretot, el risc que podria suposar per als nombrosos visitants del Castillo".

   No obstant això, "durant aquests anys aquesta actuació no s'ha dut a terme". "A això se suma, a més, que la Comissió Mixta, integrada per representants de la Generalitat, que és la titular d'aquest monument, com de l'Ajuntament de Xàtiva, i que és l'encarregada de fer el seguiment de l'edifici i vetlar per la seua correcta conservació, no es reunia des del 2015", ha recordat Tébar.

   Per a revertir aquesta situació, la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport ha convocat recentment al Patronat a una reunió en la qual es va informar a l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, de l'inici d'aquesta actuació per part de la Conselleria.

RECUPERACIÓ DE LA MURALLA

   L'actuació, impulsada per l'actual Direcció general de Patrimoni Cultural a Xàtiva, comptarà amb la participació d'un equip multidisciplinari encapçalat per un arquitecte, un arquitecte tècnic i un arqueòleg amb àmplia experiència en intervenció en Béns d'Interès Cultural (BIC) com és el cas de la fortalesa setabense.

   En concret, els treballs es duran a terme, d'una banda, en el sector situat junt amb el pati d'armes, per a evitar l'ensulsiada de la muralla. En aquest punt, encara que el despreniment és puntual, la deterioració patida ha deixat el nucli de terra desprotegit.

   Això ha provocat tal pèrdua de secció del mur que existeix risc de col·lapse del front de muralla, la qual cosa podria afectar al cos superior almenado i a l'espai del pati d'armes.

   D'altra banda, la segona de les actuacions previstes es durà a terme en la zona de muralla recayente en el vessant sud de la fortificació, pròxima a l'entrada al Castell Menor.

   En aquest cas, les obres es realitzaran sobre una gran porció de llenç que ha col·lapsat, provocant la caiguda de rebles vessant a baix amb el consegüent risc no només per al propi monument sinó també per a la seguretat de les persones. A més, la part que queda en peus es troba pandeada, la qual cosa suposa un clar indici que també puga esfondrar-se si no s'intervé ràpidament.

   La intervenció de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport proposa la recuperació del llenç col·lapsat, mitjançant la construcció del mur de tàpia i el reforç de la zona encara en peus.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià