Desenvolupen un tractament que triplica la quantitat de vitamina E en les plantes

D’esquerra a dreta: Manuel Rodríguez Concepción, Pablo Pérez Colao i Jorge Lozano Juste.
VICENTE LARA SAEZ - ACOM UPV
Europa Press C. Valenciana
Publicado: miércoles, 10 diciembre 2025 10:22

   VALÈNCIA, 10 Dic. (EUROPA PRESS) -

   Un estudi de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP) --centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV)-- ha identificat un compost que potencia la producció de tocoferoles, unes substàncies amb gran poder antioxidant que les plantes produïxen per a protegir-se de diversos estressos ambientals i que, per a humans i animals, actuen com a vitamina E.

    Els resultats mostren que el compost exercix una triple acció combinada fins ara inèdita en plantes, arribant fins i tot a triplicar el contingut de vitamina E en les fulles. El treball es publica en la revista 'Plant Biotechnology Journal'.

   L'estudi demostra que és possible millorar el contingut nutricional de les plantes usant molècules bioestimulants que actuen sobre processos naturals concrets. És el que es coneix com biofortificació: fer que les plantes augmenten el seu contingut de nutrients beneficiosos per a la salut.

   Esta és una de les solucions enfront de greus problemes com la malnutrició, que no sols afecta a països que no disposen d'alimentació suficient, sinó que també es manifesta en societats avançades com un excés en la ingesta de calories (obesitat) o una insuficient aportació de micronutrients com a minerals i vitamines (l'anomenada 'fam amagada').

   Fins ara, la majoria dels esforços de biofortificació se centraven en modificar les condicions ambientals en les quals creixen les plantes o a manipular els seus gens per a estimular la producció o l'emmagatzematge de nutrients. No obstant això, l'equip de l'IBMCP dirigit per l'investigador del CSIC Manuel Rodríguez Concepción i Jorge Lozano Juste, de la UPV, ha aconseguit identificar un compost sintètic, anomenat X57, que potencia específicament la producció de tocoferoles. Ingerides en la dieta, estes substàncies actuen com a vitamina E, ajudant a protegir les nostres cèl·lules de l'envelliment i enfortint el sistema immunitari.

AVANÇ MÉS DESTACAT

   Per als investigadors, l'avanç més destacat és que X57 combina simultàniament tres efectes que fins ara s'havien abordat per separat. En primer lloc, activa rutes metabòliques que normalment estan 'adormides' en les fulles i que incrementen la disponibilitat de precursors naturals de vitamina E.

   En segon lloc, reduïx l'ús d'eixos precursors per a produir altres compostos, de manera que la planta els pot usar per a la síntesi de tocoferoles. Finalment, afavorix l'emmagatzematge de vitamina E en unes xicotetes estructures cel·lulars anomenades plastoglóbulos, que actuen com a depòsits naturals.

   "Gràcies a la seua triple acció combinada, el tractament amb X57 aconsegueix duplicar o fins i tot triplicar el contingut de vitamina E en les fulles respecte a les plantes no tractades", explica Pablo Pérez Colao, investigador predoctoral del IBMCP i autor principal del treball.

   "A més, s'ha comprovat que el compost també pot restaurar la producció de vitamina E en plantes amb mutacions que dificulten este procés, la qual cosa confirma la seua capacitat per a reactivar rutes metabòliques", assenyala Manuel Rodríguez Concepción. Els efectes s'han comprovat en plantes model com Arabidopsis thaliana, així com en cultius cel·lulars de bròcoli.

SENSE MODIFICAR GENÈTICAMENT LES PLANTES

   El compost es pot afegir al medi de cultiu o aplicar directament sobre les fulles. "A diferència d'altres estratègies més complexes, l'ús de X57 no requereix introduir canvis genètics en les plantes, la qual cosa el convertix en una alternativa senzilla i potencialment aplicable en nombrosos cultius", indica Jorge Lozano Juste. A més, "la seua acció es basa a modular processos que ja existixen de manera natural, actuant com un bioestimulant que millora la salut i el valor nutricional de les plantes", recalca.

   Segons els investigadors, la troballa podria tindre diverses aplicacions. En l'àmbit agrícola, podria contribuir a desenvolupar cultius més nutritius i resistents a l'estrés oxidatiu. En el sector alimentari, permetria obtindre matèries primeres amb un major contingut en vitamina E, un antioxidant essencial per a la salut i el benestar de les persones. I en la indústria cosmètica, podria afavorir la producció sostenible de compostos antioxidants molt valorats per les seues propietats protectores i regeneradores antiedat.

   Per a això, cal continuar investigant els efectes del compost sobre la salut i optimitzar el procés de síntesi per a la seua obtenció. "Més enllà dels seus usos pràctics, X57 ofereix també una valuosa eina científica per a comprendre millor com les plantes coordinen la producció, l'ús i l'emmagatzematge de tocoferoles", destaquen els autors.

   El treball, en el qual col·labora la Universitat de Neuchatel (Suïssa) i l'empresa gallega GalChimia, de la col·lecció de compostos de la qual procedeix X57, ha sigut finançat principalment pel programa Agroalnext, secundat pel Ministeri de Ciència i Innovació amb finançament de la Unió Europea NextGenerationEU (PRTR-C17.I1) i de la Generalitat Valenciana.

Contador

Contenido patrocinado