Els sindicats de les ITV mantenen la convocatòria de vaga després de no aconseguir un acord al Tribunal d'Arbitratge

Archivo - Arxiu - Una ITV en la província de Valencia
ITV LEVANTE - Archivo
Publicado: miércoles, 27 septiembre 2023 16:40

   Montes demana suspendre la vaga d'ITV per a revisar l'acord salarial perquè pot ser "nul de ple dret"

   VALÈNCIA, 27 Sep. (EUROPA PRESS) -

   Els sindicats dels treballadors de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) de la Comunitat Valenciana han decidit mantindre la convocatòria de vaga indefinida anunciada el dimarts, després de no arribar a un acord amb l'empresa pública en l'acte de mediació celebrat aquest dimecres en el Tribunal d'Arbitratge Laboral (TAL).

   Els representants dels inspectors van anunciar ahir la convocatòria de la vaga indefinida per a denunciar "l'incompliment" de l'acord d'equiparació salarial aconseguit el maig passat en el marc de la reversió públic del servici, així com la "paralització" de la taula de negociació del conveni col·lectiu.

   Una plantilla de prop de 1.200 treballadors està cridada a secundar la mobilització convocada per CCOO PV, UGT PV, Intersindical Valenciana i CSIF.

   Aquest dimecres ha tingut lloc la mediació de la vaga al Tribunal d'Arbitratge Laboral i, segons ha explicat UGT PV en un comunicat, el gerent en funcions de la Societat Valenciana de les ITV SA (Sitval) "ha traslladat el contingut d'un mandat,

   sense capacitat de negociació alguna".

   Per això, tots els sindicats han decidit continuar amb la convocatòria de vaga, que afectarà a totes les ITV de la Comunitat Valenciana.

   Els sindicats denuncien l'incompliment de l'acord d'equiparació salarial del mes de maig. En aquell moment, van convocar una vaga indefinida per la "falta de negociació sobre l'homologació i equiparació de les condicions" del personal després de la reversió pública. Una setmana després, van arribar a un acord per a l'equiparació salarial que va permetre desconvocar la vaga i que establia que en quatre anys s'equiparara totalment el salari en la nova empresa, per a garantir que en qualsevol estació d'ITV, en eixe termini, "es percebrà el mateix salaris pel mateix treball".

   UGT PV ha denunciat els "incompliments" de l'acord. "Al juny s'havia d'haver pagat, no es paga, i passen juny, juliol, agost i setembre sense tindre cap notícia malgrat els intents per la nostra banda", han manifestat des d'UGT.

   En eixe context, aquest dimarts el consell d'administració de Sitval va nomenar a Javier López Mora director general de l'entitat amb l'objectiu d'aconseguir que l'empresa pública aconseguisca "un punt òptim d'eficiència operativa" després dels problemes generats aquest estiu i que s'han acumulat en la major part del territori de la Comunitat Valenciana. Així mateix, es va aprovar que l'actual director, Josep Antoni Albert Quilis, es mantinga en el càrrec de manera transitòria mentre es culmina el traspàs de poders.

MONTES APEL·LA A LA "RESPONSABILITAT"

   Després de la decisió dels sindicats de mantindre la vaga, la consellera d'Indústria i presidenta del consell d'administració de la Societat Valenciana de les ITV SA (Sitval), Nuria Montes, ha apel·lat hui a la "responsabilitat" dels sindicats i ha sol·licitat un termini d'un mes perquè la nova direcció de l'empresa pública revise l'acord laboral que es va aconseguir al maig amb els sindicats, ja que "pot emmalaltir de nul·litat de ple dret".

   Montes s'ha mostrat "sorpresa per la situació que s'està produint en Sitval" i ha exposat que, en la reunió del consell d'administració en la qual estaven presents els sindicats, "van acordar atorgar a aquesta nova direcció, que fins a ahir no ha pogut entrar a gestionar precisament la societat, el termini d'un mes per a poder adequar-se i posar-se al dia absolutament amb tots els papers".

   La consellera ha revelat que una de les conselleres presents en la reunió, i que ja formava part del Consell d'Administració anterior, va advertir que "l'acord laboral sobre el qual els sindicats plantegen les seues mobilitzacions i la seua vaga pot emmalaltir de nul·litat de ple dret", precisament perquè s'ha fet sense tindre en compte les prescripcions que la llei per a les entitats que formen part del sector públic instrumental estableix".

   En concret, s'ha referit als informes preceptius d'Hisenda, de Sector Públic, de consignació pressupostària i "disposar, sobretot, dels diners per a fer front a aquests acords de caràcter salarial".

   "Nosaltres, com a nova direcció de Sitval, l'única cosa que li demanem als sindicats és un poc de responsabilitat, no realitzar unes mobilitzacions o unes bases que jurídicament ens podrien posar a tots en una situació molt complicada i de greu responsabilitat. Volem fer les coses, però fer-les bé des del principi, i això és el que ahir els vam proposar al Consell d'Administració, la qual cosa van acceptar", ha assenyalat Montes, abans d'afegir que per això li "sorprèn molt que hui, a la vista del TAL, no hagen acordat una suspensió de mobilitzacions".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià