España defèn que la reforma del finançament "arribarà independentment del que passe"

Archivo - Arxiu - El conseller d'Hisenda, Arcadi España, intervé durant un ple de les Corts
Jorge Gil - Europa Press - Archivo
Publicado: jueves, 9 febrero 2023 13:03

   VALÈNCIA, 9 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El conseller d'Hisenda, Arcadi España, ha garantit aquest dijous que la reforma del sistema de finançament autonòmic, el fons transitori i el quitament del deute de la Comunitat Valenciana vinculat a l'infrafinançament arribarà "independentment del que passe".

   Açò sí, ha reconegut que el Govern porta més d'un any sense respondre les al·legacions presentades per les autonomies per al nou model, per la qual cosa ha exigit a la ministra d'Hisenda, Mª Jesús Montero, que responga i permeta avançar en la reforma.

   Així ha contestat en el ple de les Corts a una pregunta del diputat de Cs Tony Woodward respecte a si el Consell pensa prendre accions legals contra el Govern per la tardança a reformar el finançament, com es va comprometre el president Ximo Puig en el seu debat d'investidura de 2015.

   España (PSPV) ha defès que en els últims anys hi ha hagut avanços en finançament malgrat "no aconseguir l'objectiu", ja que "després de set anys sense res el Ministeri va iniciar els tràmits per a eixa reforma".

   "És evident que no ho hem aconseguit, però prendrem totes les mesures productives per a avançar", ha insistit, i ha assegurat que ho ve defenent en públic i en privat.

   A més, el conseller ha posat en valor la recent arribada de fons europeus "sense precedents" i ha recalcat que el Botànic sempre ha intentat evitar retallar en servicis públics mentre "alguns governs van portar a la Generalitat a la vora del precipici".

   "És difícil triar el mal menor", ha afegit, i ha justificat que "ha sigut inevitable augmentar el nivell de deute, de la qual més del 78% correspon a l'infrafinançament". Per tot açò ha volgut deixar clar que "malgrat que la Comunitat no és perfecta i el Govern ha de seguir millorant en el finançament, el camí és positiu".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià