Espanya, Irlanda, Eslovènia i Luxemburg demanen revisar l'acord amb Israel: "Ha arribat l'hora de les accions"

Archivo - Arxiu - El ministre d'Assumptes exteriors, Unió Europea i Cooperació d'Espanya, José Manuel Albares, durant una sessió de control al Govern, al Senat, a 25 de març del 2025, a Madrid (Espanya).
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo
Publicado: martes, 20 mayo 2025 18:03

   BRUSSEL·LES, 20 May. (EUROPA PRESS) -

   Espanya, Irlanda, Eslovènia i Luxemburg han remès una carta a l'Alta Representant de la UE per a Política Exterior, Kaja Kallas, per a reclamar la revisió de l'Acord d'Associació amb Israel sobre la base de l'article 2 relatiu a la necessitat de respectar els Drets Humans davant de la situació "insostenible, insuportable i inhumana" que hi ha a la Franja de Gaza.

   Així ho ha indicat el ministre d'Assumptes exteriors, José Manuel Albares, a la seua arribada a la reunió amb els seus homòlegs de la UE a Brussel·les, posant en relleu que si fa un poc més d'un any van ser el president del Govern, Pedro Sánchez, i el primer ministre irlandés els qui van demanar la revisió de l'Acord d'Associació amb Israel, ara són ja quatre els països que donen aquest pas.

   A Gaza, ha esgrimit el ministre, hi ha una situació "que és insostenible, que és insuportable, que és inhumana i que la Unió Europea ha de fer tot el possible perquè acabe immediatament".

   Segons el parer d'Albares, davant de l'operació militar sense "cap sentit llevat que es vulga convertir a Gaza en un immens cementeri" que està duent a terme Israel, "el temps de les paraules ha acabat, el temps de les declaracions, el temps de les peticions".

   "Portem ja massa mesos, la qual cosa està ocorrent a Gaza és massa greu", ha esgrimit, incidint que existix "una acció deliberada d'Israel d'impedir que entre l'ajuda humanitària i, per tant, una fam induïda". "Ha arribat ja l'hora de les accions", ha recalcat.

   "La Unió Europea ha d'actuar i ha d'actuar amb tots els seus instruments a l'abast per a posar tota la seua pressió diplomàtica sobre Israel i que pose fi a esta guerra i que permeta l'accés d'ajuda humanitària sense cap impediment", ha reclamat el ministre.

    Sobre este tema, fonts d'Exteriors han precisat que el que reclama la missiva és que es revise si Israel està complint amb l'article 2 de l'Acord d'Associació i es puguen emprendre "accions concretes".

   "No podem tolerar ni un minut més el que està ocorrent", ha insistit Albares, que s'ha felicitat que quan Espanya i Irlanda van enviar "amb molta valentia" la primera carta només eren dos països, mentre que ara són ja quatre. "I em consta que molts països estan ja en la llista i en la línia d'Espanya", ha apuntat, malgrat que, en última instància, correspon a la Comissió Europea prendre qualsevol decisió respecte a l'Acord d'Associació.

   També el seu homòleg luxemburguès, Xavier Bettel, un altre dels signants de la carta impulsada per Espanya, ha recalcat a la seua arribada a la reunió que la Comissió ha de reevaluar si s'estan respectant els Drets Humans ja que la població de Gaza "si no mor per una bomba, mor de fam o per falta de cures". "No podem seguir tancant ulls", ha advertit.

A DEBAT, LA PROPOSTA DE PAÏSOS BAIXOS

   No obstant això, és la carta paral·lela remesa per Països Baixos a l'Alta Representant de la UE per a Política Exterior, Kaja Kallas, i que compta amb el respatler d'una desena d'Estats membre la que ha centrat el debat sobre l'Acord d'Associació amb Israel.

   La proposta del ministre d'Exteriors holandés, Caspar Veldkamp, sol·licita una revisió del compliment de l'Article 2 "com més prompte millor" ja que, al seu juí, "el bloqueig humanitari constituïx una violació de les obligacions d'Israel en virtut del Dret Humanitari Internacional i, per tant, de l'article 2 de l'Acord d'Associació".

   "Soc conscient que Israel està proposant un nou sistema de distribució de l'ajuda. Encara que encara es desconeixen molts detalls, este sistema no sembla compatible amb els principis humanitaris de neutralitat, imparcialitat i independència, i no permetria la distribució incondicional i sense traves de l'ajuda a les persones necessitades", assenyala el ministre, per a qui "tot això mereix una reflexió i un debat més ampli" sobre la relació de la UE amb Israel.

   Pel seu costat, Kallas ha recordat a la seua arribada a la reunió d'Exteriors que "l'important" i en el que tots els països tenen "punts de vista similars, és que l'ajuda humanitària arribe a Gaza al més prompte possible".

   "Hi ha milers de camions darrere de les fronteres esperant. És diners europeus el que ha finançat esta ajuda humanitària, i ha d'arribar a la gent perquè la situació és extremadament greu", ha explicat la cap de la diplomàcia europea.

Mitjà de comunicació subvencionat per la Generalitat Valenciana

Col.labora la Conselleria de Cultura, Educació, Universitats i ocupació de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 40.000 € para el foment de valencià