Eva Alcón, nova presidenta dels rectors: "Necessitem un Ministeri d'Universitats, Ciència i Innovació"

La nova presidenta de CRUE, Eva Alcón, durant una entrevista per a Europa Press, a 7 de juny del 2023, a Madrid (Espanya).
Eduardo Parra - Europa Press
Publicado: miércoles, 7 junio 2023 17:12

   Aplaudeix la paralització de la nova EBAU i no és partidria de prohibir ChatGPT en les universitats

   MADRID, 7 Jun. (EUROPA PRESS) -

   La nova presidenta de CRUE-Universitats, Eva Alcón, rectora de la Universitat Jaume I de Castelló, s'ha mostrat partidria de fusionar els actuals ministeris de Cincia i Universitats. "Estic convenuda, i així ho traslladarem als candidats que es presenten a les eleccions, que necessitem un Ministeri d'Universitats, Cincia i Innovació", ha subratllat.

   En aquest sentit, ha recordat que el 70% de la investigació es realitza en les universitats i ha animat a aquells que estan preparant en aquests moments els seus programes electorals al fet que compten amb elles perqu van a trobar uns "aliats estratgics" per a dur a terme les seues polítiques.

   Alcón, ha afegit, en una entrevista a Europa Press un dia després de ser triada com líder dels rectors espanyols, que a més es necessita que eixe departament ho dirigisca una persona que conega les universitats, que spia el que passa i també escoltar per a després poder legislar tenint en quanta la realitat.

   En tot cas, s'ha descartat per a ocupar eixe lloc. "De cap manera. La meua responsabilitat est a la Universitat Jaume I i en CRUE", ha emfatitzat per a lliscar que, si li pregunten, ja dir "en privat" qui és per a ella un bon candidat.

"I EL MINISTERI D'IGUALTAT?"

   Respecte a una hipottica desaparició del Ministeri d'Igualtat, com ha plantejat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, és partidria de conéixer la proposta completa. "Haurem d'esperar a veure l'estructura prpia del Govern i on situen Igualtat", ha reflexionat per a precisar que no pot haver-hi un ministeri per a cada matria i apuntar que caldria saber si s'est pensant en una vicepresidncia o a unir diversos ministeris.

   Temes més polítics com aquest no li són aliens a Alcón, que entre 2015 i 2017 va ser diputada autonmica en les Corts Valencianes com a independent en les llistes del PSOE, una experincia que, segons explica, li va ensenyar a negociar per a arribar a acords i que no considera un hándicap per a ocupar la presidncia de la CRUE. "Reivindicaré amb contundncia el que necessita el sistema universitari espanyol governe qui governe, tant a nivell d'Espanya com en les autonomies", ha sentenciat.

   Precisament, en matria d'Igualtat, la rectora admet que és "complicat" que les dones aconseguisquen els llocs de més responsabilitat en l'mbit universitari encara que defn que hi ha equilibri o fins i tot més dones que hmens en els equips de direcció. I, encara que no rebutja mesures de discriminació positives per a incentivar la presncia d'alumnes en graus en els quals estan infrarrepresentadas, avisa que cal sensibilitzar des d'etapes educatives més primerenques perqu eixos percentatges vagen canviant.

ESCOLTAR A LES UNIVERSITATS

   D'altra banda, Alcón ha aplaudit la paralització de la implantació de la nova EBAU a causa de la convocatria d'eleccions. "Em pareix molt prudent i respon a una de les peticions que CRUE hem traslladat reiteradament --ha recalcat puntualitzant que es va avisar de la importncia d'anar amb compte amb la durada de la prova--. És un magnífic exemple que és importantíssim que escolten a les universitats. Aplaudim i estem disposats a reprendre el dileg quan siga el moment".

   Sobre la possibilitat d'implantar una prova única en tota Espanya, com demana PP o Vox, ha assegurat que els rectors estan a favor de tot all que vaja a afavorir la igualtat d'oportunitats. No obstant aix, adverteix que perqu hi haguera una prova única, hauria d'haver-hi un Batxillerat únic en tota Espanya, alguna cosa que no ocorre. "Cura amb generalitzar arguments si no s'ha reflexionat suficient sobre ells", alerta al mateix temps que demana fugir de polmiques que porten al fet que les llengües siguen "instrument de confrontació".

   Com l'EBAU, Alcón també veu amb bons ulls que la Llei d'Ensenyaments Artístics haja decaigut en el Congrés. "Hauríem de saber on estem per a saber on volem arribar", ha assenyalat sobre una norma amb la qual els rectors es van mostrar crítics.

MORATRIA PER A LA COTITZACIÓ DE PRCTIQUES

   Igualment, ha demanat una moratria per a la cotització a la Seguretat Social de les prctiques universitries, que entra en vigor a l'octubre d'enguany. "No se'ns ha ents. Les prctiques tenen un carcter formatiu, no estem parlant de contractes laborals. No est consensuat amb les universitats", ha dit per a advertir que alguna cosa similar passa amb l'Estatut del Becari que, en aquest cas, pugues no veure la llum per la convocatria d'eleccions.

   Sobre la Llei Orgnica del Sistema Universitari (LOSU), Alcón creu que no respon a tot el que el sistema necessitava, per que alguns dels preceptes que arreplega, com la cincia oberta, l'aprenentatge per a tota la vida o la transferncia de coneixement, eren una necessitat. La seua major preocupació és, en tot cas, com fer complir el compromís de destinar un 1% del PIB a Universitats. "Necessitem un calendari, una programació per a veure com podem fer viable la LOSU. Si no tenim eixe finanament. Hem de deixar de parlar perqu la LOSU no se'n va a poder aplicar. Si aconseguim aix, ja em donaria per satisfeta", ha afirmat.

   Unes altres de les seues prioritats per al seu mandat són enfortir el debat en el si de la CRUE, avanar cap al millor marc legislatiu possible, tindre una participació més activa en l'Estratgia de Cincia i Innovació i preparar-se per als reptes de la internacionalització, la sostenibilitat i la transformació digital.

   Precisament, sobre aquesta última, Alcón ha apuntat que no veu la Intelligncia Artificial ni com a avantatge ni com a desavantatge sinó com "una realitat". "Seria un error girar la vista i fugir d'eixa realitat", ha dit per a recordar que ja estan treballant a mesurar l'impacte d'aquesta tecnologia en l'mbit universitari i, especialment en l'avaluació. En qualsevol cas, s'ha mostrat contrria a prohibir l'ús de ChatGPT entre els alumnes.

   "Jo crec que que prohibir les coses mai és una bona solució. Hem d'analitzar, veure com va a impactar, reaccionar i fer d'eixa realitat un instrument. Fa anys es demanava que les calculadores no entraren en els exmens Algú pensaria que una calculadora ara no la podem utilitzar? Qualsevol canvi, l'ésser humans ho viu com una amenaa", ha concls.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià