Feijóo promet iniciar la reforma del finançament en la primera mitat de 2024, sense "converses secretes"

El líder del PP i candidat a la Presidència del Govern, Alberto Núñez Feijóo, intervé durant la primera sessió del debat d'investidura del líder del PP, en el Congrés dels Diputats, a 26 de setembre de 2023, a Madrid (Espanya).
Eduardo Parra - Europa Press
Publicado: martes, 26 septiembre 2023 18:54

   MADRID/VALÈNCIA, 26 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El candidat del PP a la Presidència del Govern, Alberto Núñez Feijóo, ha plantejat durant el seu debat d'investidura iniciar la reforma del sistema de finançament autonòmic durant el primer semestre de l'any que vé "per a garantir que tots els espanyols, amb independència d'on visquen, tinguen els mateixos servicis".

   "En el que no estic d'acord, i ho dic clarament, és en què es pretenguen substituir els drets que corresponen a les persones per drets de territoris. Això no. Com tampoc compartisc convertir negociacions que han de ser multilaterals en converses secretes a dos".

   Així ho ha exposat Feijóo durant el seu discurs al Congrés, on s'ha compromès a impulsar un pacte territorial amb les necessitats específiques de cada comunitat autònoma, apostant fins i tot per fer ajustos dins del model regional, "però dins del límit constitucional".

   Al seu torn, ha dit que tampoc coincideix a "utilitzar els Pressupostos Generals de l'Estat per a satisfer exigències particulars contràries a la igualtat".

   Durant la seua intervenció, ha defès que els territoris no tenen drets perquè és alguna cosa que corresponen a les persones, rebutjant al seu torn convertir negociacions que han de ser multilaterals en converses "secretes" amb Catalunya i el País Basc.

PER A NACIONALISTES I INDEPENDENTISTES

   En el seu discurs centrat en aquest model territorial, Feijóo s'ha dirigit directament les formacions independentistes i nacionalistes per a rebutjar un país "de pensament únic" i acceptant "amb normalitat la societat plural que enriqueix a Espanya".

   "De fet, crec que que no serà senzill trobar en la política nacional present o passada un altre president tan sensible a l'autonomisme, a la importància de les llengües cooficials i a les particularitats territorials", ha reivindicat.

   En aquest context, Feijóo s'ha autoproclamat com un "president de fiar", defenent que a Catalunya i al País Basc "els vindria bé un president del Govern que no vaja a enganyar als seus ciutadans" i enlletgint als partits independentistes que "s'arroguen en exclusiva la representació dels territoris que representen".

   "He sigut president autonòmic, parle i amo més d'una llengua espanyola, i defenc que els matisos de cada autonomia són una riquesa, no un problema. Però sí els demane que no s'arroguen en exclusiva la representació dels territoris que representen. Tampoc jo ho faig", ha sostingut Feijóo.

   Sobre este tema, també ha interpel·lat directament al PNB i Junts, en les seues negociacions amb la coalició de PSOE i Sumar: "A mi no m'han votat per a entregar-los l'autodeterminació o l'amnistia. Els han votat a vostés perquè s'aplique la política econòmica de Podem?".

ESFORÇOS FISCALS DE CATALUNYA

   Durant la seua intervenció, Feijóo, que ha plantejat cadascuna de les reivindicacions que sota el seu punt de vista té cada comunitat autònoma, s'ha dirigit directament les necessitats específiques" per a Catalunya.

   Aquest són, segons ha dit, que "més enllà de l'Espanya sí o de l'Espanya no", vol recuperar "prestigi, qualitat de vida i aconseguir que els seus esforços fiscals, sobretot en el pagament dels impostos a la Generalitat, siguen reconeguts per un país que els vol dins, no fóra". "També és el meu compromís", ha agregat el líder dels 'populars'.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià