Actualizado 11/10/2018 13:45 CET

El fiscal reprova la denúncia a Espada per pintar un llaç groc a l'Ametlla de Mar però l'arxiva

Arcadi Espada, escriptor i periodista
EUROPA PRESS - Archivo

Lamenta que la Policia Local va actuar "amb una preocupant desatenció en el seu deure d'objectivitat"

BARCELONA, 11 Oct. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Superior de Catalunya ha reprovat que la Policia Local de l'Ametlla de Mar (Tarragona) denunciara el periodista Arcadi Espada i set persones més per pintar de roig un llaç groc en una rotonda del municipi el 24 d'agost per descrèdit de béns, quan no es tractava d'un bé municipal, però arxiva la investigació en considerar que els agents no van cometre cap delicte.

En un acord signat pel tinent fiscal, Pedro Ariche, recollit per Europa Press, es conclou que l'actuació dels policies "va consistir en la confecció d'uns butlletins de denúncia en relació amb determinades conductes que, equivocadament, van considerar mereixedores de sanció administrativa", però no va ser delictiva.

El tinent fiscal considera ajustada a dret l'actuació dels Mossos d'Esquadra aquella nit, en requerir a la Policia Local per què els implicats havien aturat dos cotxes al costat de la rotonda, per infracció de trànsit, si bé considera "un poc excessiva la presència" de sis agents.

Sobre la posterior actuació de la Policia Local, que els va denunciar per descrèdit de béns, quan el llaç pintat no era propietat municipal ni havia sigut autoritzat pel consistori, i es desconeixia qui l'havia col·locat a la rotonda, el fiscal diu que va actuar "amb una preocupant desatenció en el seu deure d'objectivitat i d'imparcialitat".

Reclama que aquesta actuació hauria de ser "bandejada com a pràctica habitual en el futur", perquè segons ell és contrària a la necessària neutralitat que han de mantenir autoritats i poders públics.

En el seu escrit, el fiscal també arxiva una altra denúncia presentada per un delicte d'odi per un tuit de l'alcalde de l'Ametlla, Jordi Gaseni, que es referia als identificats com "bestioles" enxampades embrutant l'equipament urbà, perquè les manifestacions estan emparades en el dret de la llibertat d'expressió.

No obstant això, el fiscal manté obertes encara les diligències d'investigació per les identificacions dels Mossos de persones que retiraven llaços el 17 d'agost a Móra la Nova, Tivissa, Vandellós (Tarragona).

Les diligències de la Fiscalia es van obrir després que el president de l'associació Impuls Ciutadà i membre de SCC, José Domingo, remetera un escrit en què informava que s'havien identificat 14 persones en aquests municipis, i posteriorment es van ampliar amb els fets de l'Ametlla del 24 d'agost.

colaboracio