Fiscalia, Govern i CC.AA volen accés immediat a habitatge i IMV per a les maltractades més precàries i en risc

Roda de premsa després del Comité de Crisi
Alberto Ortega - Europa Press
Publicado: viernes, 27 enero 2023 16:53

   Dos de les últimes assassinades per violència masclista encara convivien amb el seu agressor per falta de recursos econòmics

   MADRID, 27 Ene. (EUROPA PRESS) -

   Dos de les assassinades per violència de gènere durant els últims repunts convivien amb els seus agressors davant la impossibilitat d'accedir a una vivenda per motius econòmics, segons ha confirmat a Europa Press en fonts del Ministeri d'Igualtat. Alguna d'elles, fins i tot, ja havia passat pels servicis socials per a sol·licitar ajuda en aquest sentit.

   Per açò, Fiscalia, Govern i CC.AA, que conformen el Comité de crisi convocat després del repunt d'assassinats registrats en les primeres setmanes de gener, ha proposat que els servicis socials i Viogén compartisquen dades per a detectar a víctimes de violència de gènere amb major vulnerabilitat per la seua dependència econòmica de l'agressor. I que, a més, les que es troben en situació de risc alt, puguen accedir de manera directa a una vivenda o a alguna ajuda econòmica.

   Així els ha explicat aquest divendres el Ministeri d'Igualtat, després de la reunió del Comité en el qual també ha participat el Ministeri de Justícia, el d'Interior, la fiscal de sala de Violència contra la Dona, Teresa Peramato, les unitats de violència i totes les comunitats autònomes. Les propostes arreplegades en aquesta trobada hauran de ser debatudes i aprovades en la Conferència Sectorial d'Igualtat.

   Tal com ha indicat la ministra d'Igualtat, Irene Montero, el Comité ha analitzat tres crims masclistes ocorreguts al desembre i que van ser confirmats després de la reunió del primer Comité de Crisi, el 28 de desembre, i els sis assassinats comptabilitzats fins al moment al mes de gener.

   I, entre les principals propostes que s'arreplegaran en l'informe d'aquest Comité està la d'integrar la informació que tenen els servicis socials a Viogén, per a detectar aquells casos en els quals la vulnerabilitat de la dona pot elevar el risc d'aquesta a patir una major violència o a ser assassinada per la seua parella o ex-parella.

ACCÉS IMMEDIAT A VIVENDA I IMV

   Segons ha especificat la secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, l'objectiu és que en els casos en els quals el nivell de la valoració de risc siga alt i es determine pels servicis socials que existeix vulnerabilitat de la víctima i dels seus fills, aquest puguen accedir de manera immediata a recursos residencials alternatius o a ajudes econòmiques com l'Ingrés Mínim Vital o les rendes autonòmiques similars.

   Rodríguez ha assenyalat que, encara que les dones víctimes d'aquest alifac ja reben aquestes ajudes, seria necessari "invertir la mirada i que aquest no accediren als servicis després de "superar els obstacles" i eixir de la situació de violència, sinó oferir aquestes mesures de manera "proactiva" per a ajudar-la a eixir de la situació.

   La delegada del Govern contra la violència de gènere, Victoria Rosell, ha apuntat que Canàries ja ha coordinat la informació d'aquests dos servicis i ha fet una crida a la resta d'autonomies a treballar en aquest sentit.

   Unes altres de les propostes plantejades per aquest grup de treball és la necessitat d'impulsar punts violeta en zones rurals o municipis xiquets on no arriben tots els servicis. Però, a més, que aquests punts no siguen únicament informatius i d'assessorament, sinó que puguen ser un mecanisme de derivació immediata als servicis socials o al Sistema Nacional de Salut.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià