La Generalitat eleva a 440 els municipis amb sobreabundància de senglars

Els ajuntaments comencen a aprovar la moció d'AVA-ASAJA per a controlar l'excés de senglars
AVA-ASAJA
Publicado: miércoles, 14 mayo 2025 18:45

    VALÈNCIA, 14 May. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria d'Agricultura ha actualitzat el llistat de municipis amb sobreabundància de senglars i els ha situat en un total de 440 localitats, després d'incorporar 36 nous termes municipals de Castelló i València.

   L'administració ha publicat este dimecres en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV) este nou llistat de l'annex I de l'Ordre 22/2021 per la qual es regula la caça i control del senglar a la Comunitat Valenciana. L'actualització ha entrat en vigor este mateix dimecres i afecta als plans tècnics d'ordenació cinegètica dels vedats de caça dels termes municipals que s'incorporen al llistat de sobreabundancia. i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

   A la província de Castelló s'incorporen al llistat 21 termes municipals: Aranyel, Benafer, Benassal, Catí, Caudiel, Cirat, Costur, Figueroles, Fuente la Reina, Figueres, Xèrica, Lludient, Montant, Montanejos, Pina, la Pobla d'Arenós, la Vall d'Alba, Vallibona, Vilafamés, Vilanova de la Reina i Sucaina.

    A la província de Valencia, es declaren 15 nous localitats amb sobreabundància: Bicorb, Cofrents, Cullera, Fortaleny, Xalans, Xarafull, Macastre, Mislata, Quesa, Riola, Sollana, Sueca, Teresa de Cofrents, Villar del Arzobispo i Zarra.

   D'esta manera, ascendixen a 245 els termes municipals de València afectats per esta situació, s'eleven a 97 els de Castelló i es mantenen en 98 les localitats alacantines.

   L'ordre que s'actualitza establix unes normes excepcionals de caça, gestió i ordenació cinegética en aquelles zones en què la sobrepoblación d'estos animals és més crítica. L'annex amb la relació de municipis contemplava la possibilitat de la seua revisió anual amb base en la informació disponible actualitzada sobre la densitat de les seues poblacions i l'existència d'impactes sobre el mitjà i les activitats humanes.

    Dos anys després de la publicació d'esta ordre, el servici de Caça i Pesca va dissenyar un model per a establir les zones prioritàries d'actuació tenint en compte la combinació ponderada de variables com la densitat poblacional (factor clau de l'anàlisi), la distribució d'accidents de trànsit per col·lisions amb exemplars d'esta espècie, l'existència de zones d'elevat valor agronòmic (cultius de regadiu) susceptibles de patir danys, i la presència d'aiguamolls catalogats amb presència d'espècies sensibles a l'afecció del senglar.

MOCIONS D'AVA-ASAJA EN ELS AJUNTAMENTS

   Per la seua banda, l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha explicat que els primers ajuntaments de la Comunitat Valenciana declarats per la Generalitat amb sobreabundància de senglars estan començant a aprovar la moció presentada per esta organització agrària que contempla l'engegada de mesures urgents per a controlar l'excés de poblacions de fauna salvatge, que causen greus danys agraris, urbans i mediambientals, a més d'accidents de trànsit.

   Consistoris com els de Requena, Pedralba o Corbera ja han informat a AVA-Asaja que en els seus últims plens han aprovat per unanimitat o per majoria dels regidors una moció la finalitat de la qual és adoptar actuacions subvencionables en l'ordre 4/2025, de 14 de març, de la Conselleria de Medi ambient, Infraestructures i Territori, ha detallat l'associació en un comunicat.

   Així mateix, AVA-Asaja ha destacat que la incorporació al llistat de 35 nous municipis era una reivindicació de l'organització per a "actualitzar el llistat d'acord a la realitat, perquè siguen més les localitats que patixen aquesta problemàtica els que puguen beneficiar-se de les ajudes".

   En esta línia, l'associació agrària presentarà en els pròxims dies mocions a estos nous ajuntaments, que se sumen als més de 300 escrits que AVA-ASAJA va presentar en els governs locals d'acord al llistat inicial.

NOVES AJUDES

   D'acord amb el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, "és necessari que els consistoris que tenen problemes amb la fauna salvatge tracten de posar solució i aprofiten en estos moments les noves ajudes de la Generalitat per a incentivar l'activitat cinegética, l'adquisició de gàbies parany, servicis de recollida de cadàvers i altres actuacions per a fer front a esta problemàtica no només agrària sinó també per al conjunt de la societat".

   A més d'establir mesures que minimitzen la presència i la incidència d'animals silvestres com els senglars, així com conills, cabres montesas, cabirols o muflones, entre altres, la moció enviada per AVA-ASAJA a més de 300 consistoris també inclou una sol·licitud al Govern central perquè millore les assegurances agràries de manera que "cobrisquen veritablement els danys derivats de la fauna silvestre i es trasllade esta iniciativa a les administracions competents".

   Les estimacions d'AVA-ASAJA apunten al fet que les pèrdues provocades en 2024 per la fauna salvatge van aconseguir els 50 milions d'euros a la Comunitat Valenciana.

Mitjà de comunicació subvencionat per la Generalitat Valenciana

Col.labora la Conselleria de Cultura, Educació, Universitats i ocupació de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 40.000 € para el foment de valencià