La Generalitat exigix al Govern central que compte amb les CCAA en la definició de la nova estratègia de IA

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, en imatge d'arxiu
GVA
Publicado: lunes, 17 junio 2024 13:12

   VALÈNCIA, 17 Jun. (EUROPA PRESS) -

   La consellera d'Hisenda, Ruth Merino, ha exigit el dilluns al Govern central que compte amb les comunitats autònomes en la definició de la nova estratègia de la Intel·ligència Artificial (IA) i ha lamentat que no s'haja informat ni consultat als governs autonòmics malgrat que molts, com el de la Comunitat Valenciana, disposen ja de la seua pròpia estratègia.

    Ruth Merino ha criticat que el Govern central no haja "consultat ni implicat" a les CCAA en el disseny de la nova Estratègia de IA i ha exigit un canvi de postura al Ministeri de Transformació Digital i la Funció Pública "per a garantir la cogobernanza en aquest àmbit".

   La consellera d'Hisenda s'ha pronunciat en estos termes després de l'última Conferència Sectorial de Transformació Digital, on s'ha posat en relleu la "falta d'informació" del Govern central a les comunitats autònomes a pesar que moltes d'elles ja hagen engegat la seua pròpia estratègia de IA, com en el cas de la Comunitat Valenciana.

   "A pesar que moltes comunitats ja comptem amb els nostres propis plans i estratègia de IA, un cop més el Govern ni ens ha consultat ni ens ha permès participar en la definició de la nova estratègia nacional", ha subratllat Ruth Merino.

   Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, la crítica a la falta de coordinacióncon amb els governs regionals "ha sigut compartida per les onze comunitats autònomes i les dues ciutats autònomes en les quals governa el Partit Popular (PP) a Espanya".

   A més, estes regions van exigir al Govern central que present un balanç de l'estratègia anterior per a "conèixer les fallades, canvis i les avaluacions realitzades pel Govern per a no repetir-los". De la mateixa manera, han alertat sobre "importants carències" en l'estratègia que ha presentat el Govern, com la simplificació administrativa amb IA, els plans de formació o inversions ajustades a la realitat.

   La Generalitat, representada en la reunió pel secretari autonòmic d'Innovació, Jerónimo Mora, i el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, també ha destacat que moltes de les mesures previstes en la nova estratègia es repetixen respecte a l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial presentada per Pedro Sánchez al desembre del 2020.

   Segons la Generalitat, "així s'aprecia, per exemple, en el Programa Nacional d'Algorismes Verds o la creació de GobTech Lab, on es crea un laboratori per a desenvolupar nous serveis i aplicacions de IA per a les administracions públiques". A més, "es repetix la creació del fons públic-privat Next-Tech o els projectes Retech, on participen i aporten finançament les comunitats autònomes i que van ser engegats fa quasi dos anys".

   D'altra banda, la Conferència Sectorial ha tractat el repartiment de fons, "punt en el qual les comunitats governades pel PP han recordat la infrafinanciació que patixen, ja que del total de 4.239 milions d'euros previstos en el component 11 del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, les comunidaders autònomes només reben 578,6 milions d'euros, un escàs 13,64 %, per a transformació digital".

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià