La Generalitat urgix a Planas a fixar una reunió sobre la delimitació d'aigua de pesca entre Catalunya i la Comunitat

Aguirre insistix al ministre Planas que convoque urgentment la reunió per a solucionar el conflicte de la delimitació d'aigües
GVA
Publicado: lunes, 17 junio 2024 17:31

   VALÈNCIA, 17 Jun. (EUROPA PRESS) -

   El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha exigit al ministre del ram, Luis Planas, la convocatòria d'una reunió per a tractar la delimitació d'aigües de pesca entre Catalunya i la Comunitat Valenciana.

   "Es tracta d'una petició que el ministre Planas sembla ignorar, ja que tampoc ha donat resposta hui", ha manifestat Aguirre després de plantejar telemàticament la petició a Planas al Consell Consultiu de Política Pesquera i Política Agrícola per a Assumptes Comunitaris i la Conferència Sectorial d'Agricultura i Desenvolupament Rural, informa l'administració autonòmica.

   En concret, la Generalitat de Catalunya va publicar el 25 de juliol de 2023 l'Ordre ACC/196/2023 per la qual s'aprova el Pla de gestió del polp comú (Octopus vulgaris) de Les Terres de l'Ebre, que amplia en 10 graus les fronteres marítimes catalanes en aigües interiors, passant de 123 graus a 133, "en perjudici dels pescadors castellonencs".

   Durant la seua intervenció, el conseller ha lamentat la "falta de sensibilitat" del ministre sobre la sequera i les reivindicacions per a concedir línies des del Ministeri que les comunitats puguen complementar. "La Comunitat Valenciana ho està passant realment malament i el ministre no creu que hi haja una situació hidrològica preocupant", ha denunciat, per a subratllar que els embassaments de Castelló i Alacant estan al 21% de capacitat.

   Respecte a plagues i malalties, Aguirre ha atribuït al Ministeri que la falta de recursos i recolze en campanyes com la mosca de la fruita i el cotonet de Sud-àfrica, que "el MAPA ha eliminat per complet". "No és comprensible que el MAPA autoritze l'únic fungicida per a aplicació en arròs solament para sembra en sec, quan ací a València es conrea baix aigua i, per tant, cap arrocer valencià pot utilitzar-ho", ha argumentat.

   D'altra banda, ha mostrat el seu rebuig a l'aprovació definitiva de la Llei de Restauració de la Naturalesa i ha assegurat que les ajudes del Ministeri per a la la malaltia hemorrágica epizoótica (EHE) suposen un "parany" perquè en les dates actuals, al seu judici, no és viable justificar-les dins del termini i en la forma escaient abans de final d'any".

   "Novament, els ramaders seran els grans perjudicats", ha subratllat, i ha reclamat la revisió de les ajudes advertint que la Comunitat Valenciana es veu "obligada a fer un esforç extra en sanitat animal, ja que des del Ministeri tan sols se'ns ha concedit el 0,75% del pressupost nacional per al 2024".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià