El Govern envia 5 aeronaus i tres brigades a extingir el foc a Castelló i Terol

L'incendi forestal declarat aquest dijous a Vilanova de Viver
Lorena Sopena / Europa Press
Publicado: viernes, 24 marzo 2023 15:18

   MADRID, 24 Mar. (EUROPA PRESS) -

   El Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO) ha enviat cinc aeronaus i tres brigades a les comunitats autònomes d'Aragó i Comunitat Valenciana per a col·laborar en l'extinció dels incendis declarats a les províncies de Terol i Castelló.

   En concret, el MITECO ha enviat quatre avions amfibis, --un d'ells enviat el dijous des de Torrejón (Madrid)-- una aeronau de coordinació aèria i observació així com tres brigades forestals als municipis de Vilanova de Viver (Castelló), on ja han cremat unes 3.000 hectàrees de superfície, i que s'ha estès a localitats de la província limítrofa de Terol.

   Els avions enviats aquest divendres procedixen de Torrejón, dos brigades de tasques preventives (BLP) des de les bases de Daroca (Saragossa), composta per 21 bombers; i una altra de Prado de los Esquiladores (Conca), amb 14 tècnics al comandament.

   Així, els mitjans de Daroca actuaran en la zona de Terol i els de Prado de los Esquiladores a Castelló. D'altra banda, des de Pinofranqueado s'envia una Brigada de Reforç en Incendis

   Forestals (BRIF) i una aeronau de coordinació aèria i observació (ACO).

   El Ministeri per a la Transició Ecològica recorda que el 95 per cent dels incendis forestals es deuen a l'acció humana i demana posar "tota l'atenció a evitar-los", perquè protegir el sòl és "tasca de tots".

   Per a evitar focs recomana als ciutadans no llançar cigarrets ni fòsfors al sòl; no encendre focs en la muntanya en èpoques de risc; sol·licitar l'autorització oportuna si se'n va a fer una crema i extremar les precaucions en la seua execució; no utilitzar maquinària agrícola o forestal en època de risc; complir amb les restriccions d'accés a zones forestals en èpoques de risc; extremar les cauteles en les activitats agrícoles.

   A més, aconsella que en cas d'observar un incendi s'ha d'avisar de manera immediata al 112 o al telèfon d'emergència de la comunitat autònoma corresponent. Així mateix, insisteix que la seguretat és el factor més important pel que aconsella no tractar d'apagar un incendi sol i demana no utilitzar en època de risc ferramentes que puguen generar espurnes ni llançar brosses fora dels contenidors habilitats.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià