La sotssecretària d'Interior aclarix que no ho va fer fins al 8 de novembre i que es va activar a les dos hores
MADRID, 13 May. (EUROPA PRESS) -
El Govern ha defensat este dimarts que corresponia a la Generalitat Valenciana que presidix Carlos Mazón sol·licitar l'activació de l'ajuda del Mecanisme Europeu de Protecció Civil després de la dana del passat 29 d'octubre, alguna cosa que no va fer fins al 8 de novembre, declinant a més l'assistència brindada per quatre dels sis països que van fer el seu oferiment.
Així ho ha exposat la sotssecretària del Ministeri de l'Interior, Susana Crisóstomo, davant d'una pregunta formulada per Vox en la Comissió Mixta per a la UE conformada per diputats i senadors. "El Govern no va rebutjar cap ajuda i no va decidir si s'acceptava o no s'acceptava l'ajuda", ha sostingut. Segons ha explicat, en haver decretat el Consell el nivell 2 d'emergència, era el responsable de dirigir la resposta.
"La competència per a la direcció i gestió de l'emergència en el nivell 2, que és el que es va decretar, és exclusiva de l'autoritat autonòmica de Protecció Civil, tal com establix la normativa", ha indicat, subratllant que "el Govern el que va fer va ser, des del primer moment, oferir a la direcció de l'emergència tota l'ajuda, tot el suport i tot l'assessorament necessari".
Però, ha afegit, "només pot activar-se el Mecanisme Europeu de Protecció Civil quan ho sol·licite l'administració autonòmica". Segons Crisóstomo, el mateix dia 30 "es va comunicar a la Comunitat Valenciana que es podia activar el Mecanisme Europeu de Protecció Civil en el cas que els mitjans estatals i autonòmics desplegats no foren suficients".
No obstant això, "no va ser fins al dia 8 de novembre quan la Generalitat ho va sol·licitar". En concret, es va sol·licitar passades les 20.00 hores i a les 22.00 hores "ja estava formalment activat", per la qual cosa va estar en marxa a les dos hores que el Govern rebera la petició de la Generalitat.
Quant al fet que només s'acceptara l'ajuda de Portugal i França, malgrat que altres quatre països també s'havien oferit a fer arribar assistència (Lituània, Romania, Suècia i Bèlgica), la responsable d'Interior ha indicat que "el motiu que van donar va ser que preferien la col·laboració amb pocs països amb molts mitjans en lloc d'amb molts països amb pocs mitjans".
RETRETS I CRÍTIQUES DE VOX
El diputat de Vox Carlos Flores Juberías, que és qui ha formulat la pregunta a l'Executiu, ha sostingut que "que davant d'una tragèdia d'estes dimensions, el Govern d'Espanya tardarà deu dies a activar els mecanismes europeus d'assistència (...) constituïx com a mínim una malaptesa política" encara que, ha afegit, "alguns menys moderats" que ell "diran que es tracta d'una negligència criminal".
En este sentit, ha criticat que la resposta del Govern siga que "la competència requeia en la comunitat autònoma" i que ningú en l'Executiu, començant per la delegada del Govern, Pilar Bernabé, i acabant pel propi president, Pedro Sánchez, percebera la "necessitat" d'activar el Mecanisme Europeu de Protecció Civil, tenint en compte a més de que les relacions internacionals amb competència governamental.
Així mateix, ha retret que "mentre esta ajuda no arribava, els morts seguien baix el fang". "El Govern d'Espanya estava esperant una trucada telefònica? Esta és la seua resposta? Una trucada telefònica que no va arribar? Això no és governar. Això és eludir els problemes. Això és mirar a una altra part", ha denunciat Flores Juberías.
Al seu juí, "quan s'eludixen els problemes i es mira a una altra part davant d'una tragèdia d'estes dimensions, 227 morts, alguns d'ells baix terra encara, és difícil que el retret polític no haja de retornar-se en un retret d'un altre índole, en un retret ètic, en un retret jurídic, en un retret fins i tot penal", ha rematat.
Crisóstomo li ha donat la raó en què "és Espanya qui activa, perquè és Espanya, en la seua competència de relacions internacionals, i és la Direcció general del Ministeri de l'Interior, el punt focal, qui activa", però "només es pot activar este mecanisme si ho sol·licita expressament la direcció de l'emergència", en este cas, la Generalitat valenciana.
Finalment, ha assegurat que en les reunions i converses que es van mantenir arran de la tragèdia, "no li vaig a dir que quasi se'ls va demanar que ho feren, però és que quasi se'ls va demanar, perquè efectivament érem conscients, molt conscients de la gravetat de la situació". No obstant això, ha rematat, "el Govern és respectuós amb la normativa que regix la gestió de les emergències" i "cal respectar l'Estat autonòmic i la lleialtat institucional ens porta a actuar sempre en este marc".