. La Guàrdia Civil responsabilitza a la cúpula d'ETA de l'atemptat de Santa Pola: "Van poder haver evitat el desenllaç"
Publicado 03/10/2022 16:01

La Guàrdia Civil responsabilitza a la cúpula d'ETA de l'atemptat de Santa Pola: "Van poder haver evitat el desenllaç"

Archivo - Arxiu - Entrada a l'Audiència Nacional
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

   MADRID, 3 Oct. (EUROPA PRESS) -

   La Guàrdia Civil ha responsabilitzat als sis ex-caps d'ETA que integraven el Comité Executiu de la banda de l'atemptat que l'organització va perpetrar el 4 d'agost de 2002 i que va acabar amb la vida a Santa Pola (Alacant) d'un home de 57 anys i d'una xiqueta de sis anys filla d'un agent de la Benemérita.

   En un informe de 312 pàgines remès al Jutjat Central d'Instrucció número 6, i al qual ha tingut accés Europa Press, l'Institut Armat sosté que la 'ZUBA' -la cúpula d'ETA- va poder "haver evitat el desenllaç" fent valor la "posició de comandament que ostentaven dins de l'organització terrorista i la seua àmplia capacitat d'actuació".

   D'aquesta manera, els agents de la Benemérita assenyalen de forma directa als sis caps etarres en el moment de l'atac: Juan Antonio Olarra Guridi, àlies 'Juanvi'; Ainhoa Múgica, àlies 'Olga'; Félix Ignacio Esparza, àlies 'Navarro'; Mikel Albisu, àlies 'Mikel Antza'; Ramón Sagarzazu, àlies 'Ramontxo', i María Soledad Iparraguirre, àlies 'Anboto'.

   Tots ells van ser imputats el passat mes de juliol per l'instructor, Manuel García Castellón, en considerar que es trobaven en el màxim escalafó de la banda en cometre's l'atemptat. Va ser precisament el jutge el que va sol·licitar a la Guàrdia Civil l'elaboració d'aquest informe, en el qual s'aprofundeix en les funcions exercides per cadascun dels investigats.

   En aquest sentit, els agents deixen clar que "la decisió de dur a terme l'atemptat contra la casa caserna de Santa Pola no va poder ser presa per un membre concret o aïllat" del Comité Executiu, "sinó que va haver de requerir del consens i de la presa d'una decisió col·legiada per tots els integrants".

"PLENAMENT CONSCIENTS"

   "L'abast, la repercussió i les conseqüències d'una acció terrorista com la comesa contra el citat aquarterament, el qual era habitat a més de per agents de la Guàrdia Civil, també per les seues respectives famílies (entre ells menors d'edat), així ho requeria", assenyalen.

   Així les coses, l'informe destaca que tots ells eren "plenament coneixedors de la intenció de volar la caserna de la Guàrdia Civil de Santa Pola, ja no solament per haver-hi segurament decidit, planificat i ordenat l'acció, sinó perquè a més es va responsabilitzar de la seua materialització a través d'un mitjà de comunicació social poc després de dur-ho a terme i de l'elaboració del comunicat justificant l'acció terrorista".

   Els ara ex-caps de la banda, incideix la Guàrdia Civil, eren en eixe moment "plenament conscients que tenien el seu abast els mitjans per a fer cessar eixa situació i el seu possible resultat final: la mort de persones innocents".

   Els agents destaquen també el fet que, segons la sentència condemnatòria de l'Audiència Nacional, els autors materials de l'atemptat, Oscar Celarain i Andoni Otegui, van cometre l'acció terrorista mitjançant la utilització d'un vehicle i una càrrega explosiva (fins i tot reforçada) que els va ser facilitada pels seus responsables a França, amb coneixement i seguint les instruccions rebudes de la "direcció" d'ETA.

   La sentència va condemnar en 2012 a 843 anys de presó als 'Iosu' i 'Peio', tots dos integrants del comandament Argala, en considerar provat "sense cap dubte" que van ser els autors de l'atemptat de Santa Pola.