Publicado 07/02/2020 18:32

Hisenda no computar l'efecte de l'IVA del 2017 en el dficit del 2019 i llanar un extra FLA a tipus 0%

(I-D) La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, presidint el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) en el Ministeri d'Hisenda, a Madrid (Espanya).
Ricardo Rubio - Europa Press

Xifra en un 0,5% el dficit de les comunitats autnomes el 2019, per ho redueix al 0,3% sense l'efecte de l'IVA

MADRID/VALNCIA, 7 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri d'Hisenda no tindr en compte la part del dficit imputable a l'IVA deixat de percebre pel canvi normatiu del 2017 a l'hora de comptabilitzar el dficit de les comunitats autnomes del 2019, que estima que va tancar en el 0,5% del PIB, si bé calcula que rondaria el 0,3% si es descompta aquest efecte. A més, ha flexibilitzat els objectius de dficit i engegar un extra Fons de Liquiditat Autonmica (FLA) amb un tipus del 0%.

D'aquesta forma, després de descomptar l'efecte de l'IVA, les comunitats que registren un dficit del 0,1% o inferior s'entendr que van complir l'objectiu el 2019, segons ha traslladat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, als consellers autonmics en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPPF), han informat a Europa Press fonts presents en la reunió.

En aquesta trobada Montero ha anunciat als consellers la nova senda d'estabilitat, que dona més marge a les CA en quedar fixat l'objectiu de dficit en el 0,2% del PIB enguany, en el 0,1% el 2021 i equilibri pressupostari des del 2022. A suposa per a l'exercici actual dos dcimes més que la senda vigent, aprovada pel Govern del PP el 2017, i que establia equilibri pressupostari per a les comunitats enguany.

A més, ha informat que les dades encara provisionals i no definitius reflecteixen que les comunitats autnomes en el seu conjunt van tancar el 2019 amb un dficit entorn del 0,5% del PIB. Si es descompta l'efecte de l'IVA, que es tracta d'un one off' (no recurrent en el temps) el tancament estaria al voltant del 0,3%. A significa que en aprovar-se un objectiu de dficit del 0,2% per al 2020, l'esfor de reducció de dficit que hauran d'escometre les CA enguany és de sol una dcima.

La titular d'Hisenda ja va avisar que actualment no era possible revisar la liquidació de l'any 2017 com reclamaven bona part de les comunitats per a cobrar el mes pendent de pagament de l'IVA autonmic del 2017, si bé ha proposat mesures per a mitigar l'assumpte.

MESURES DAVANT L'IVA DEL 2017 PENDENT

En concret, Hisenda no tindr en compte la part de dficit imputable a l'IVA deixat de percebre pel canvi normatiu del 2017, per la qual cosa es descomptar eixe import a l'hora d'avaluar si una comunitat ha complit el dficit del 2019. Així, si després de descomptar l'efecte de l'IVA, les comunitats registren un dficit del 0,1% o inferior, s'entendr que van complir l'objectiu el 2019.

A suposa que si una comunitat després de descomptar l'efecte de l'IVA compleix amb l'objectiu de dficit no haur de presentar un Pla Econmic Financer (PEF). A més, si s'acullen als mecanismes de finanament, quedaran assignades al Fons de Facilitat Financera i no al FLA, la qual cosa implica poder compaginar l'adhesió als mecanismes extraordinaris de liquiditat amb l'eixida als mercats.

Per a finanar el major dficit provocat per l'IVA i per a evitar perjudicar els provedors, el Govern posar a la disposició de les comunitats autnomes un extra FLA amb un tipus d'interés del 0%, segons ha traslladat Montero als consellers.

A a se suma la relaxació de l'objectiu de dficit al 0,2% enguany, dos dcimes més que la senda oficial del Govern del PP.

LES CA HAN GASTAT ELS DINERS DE LA LIQUIDACIÓ DE L'IVA

En la reunió del CPFF Montero ha denunciat que el problema de la liquidació de l'IVA de 2017 va ser generat per l'exministre del PP Cristóbal Montoro i ha recordat que PP i Cs van impedir solucionar-ho en rebutjar la proposta del Govern en els Pressupostos del 2019.

En qualsevol cas, ha subratllat que les CA no han realitzat retallades per l'efecte de la liquidació de l'IVA del 2017, sinó que han gastat eixos diners. Per tant, ha apuntat que conforme a les dades provisionals l'efecte de l'IVA s'ha tradut en un major dficit públic el 2019 i en un probable increment del període mitj de pagament a provedors.

L'assumpte de l'IVA autonmic es remet a l'any 2017, quan en aquells dies el ministre d'Hisenda del Govern del PP, Cristóbal Montoro, va dur a terme un canvi normatiu amb el qual es va obligar a informar de l'IVA a les grans empreses en temps quasi real i va permetre que el tribut es pagara el dia 30 de cada mes en comptes del 20 com es venia fent.

El canvi normatiu va provocar que la recaptació de l'IVA que s'ingressava al desembre del 2017 es traslladara en termes de caixa a gener de l'any següent, 2018. D'aquesta forma, la liquidació de l'exercici 2017, que es va realitzar als dos anys, el 2019, va ser solament d'onze mesos, faltant per tant l'abonament d'una mensualitat.