Huit investigats i 141 inspeccions per trànsit il·legal de 5.700 tones de residus plàstics

L'operació 'Plàstics' de la Guàrdia Civil deixa huit investigats i 141 inspeccions per trànsit il·legal de 5.700 tones de residus plàstics
GUARDIA CIVIL
Publicado: lunes, 5 junio 2023 14:41

   Investigada a Alacant una empresa que emmagatzemava plàstics sense llicència

   MADRID/VALÈNCIA, 5 Jun. (EUROPA PRESS) -

   La Guàrdia Civil ha investigat huit persones pel presumpte trànsit il·legal de més de 5.700 tones de residus plàstics i ha realitzat un total de 141 inspeccions a empreses gestores d'aquests residus en una operació en col·laboració amb Europol.

   L'operació 'Plàstics' es va iniciar pel "augment de manera alarmant en els últims anys" del trànsit il·legal de residus, segons ha informat la Guàrdia Civil, que ho destaca entre els delictes mediambientals vinculats a la delinqüència organitzada a Europa, "a causa de les penes associades, la dificultat de control i l'ampli marge de beneficis".

   Durant la fase operativa es van realitzar inspeccions a gestors de residus plàstics o en contenidors pertanyents a aquest i preparats per a l'exportació a França, Tailàndia, Hong-Kong, Malàisia o el Marroc.

   A la província de Lleó s'ha identificat a una empresa que estaria emmagatzemant clandestinament gran quantitat de residus plàstics procedents d'altres comunitats autònomes amb la finalitat de, eventualment, abandonar-los o calar-los foc.

   Al Port de Barcelona han sigut intervingudes 40 tones de residus plàstics i s'està investigant una empresa i als seus dos responsables pel trasllat il·lícit de 43.220 quilos de residus plàstics. Una altra empresa també situada a Barcelona hauria traslladat a França 222.682 quilos de material declarat com a plàstic, quan en realitat es tractava de residus plàstics.

   A Palència s'ha investigat una empresa que s'estaria dedicant a la gestió i trasllat irregular, tant de residus plàstics com de residus d'aparells elèctrics i electrònics, sense comptar amb cap tipus d'autorització ni mecanisme de control.

   Una altra empresa investigada en la província de Jaén, es dedicava a extraure residus plàstics de vehicles al final de la seua vida útil para, posteriorment, enviar-los de forma il·lícita, camuflats com a matèria primera. Hauria enviat 900 tones a Tailàndia, 98 a Hong-Kong, 312 a Malàisia i 2.302 al Marroc. S'ha investigat dos persones per aquests fets.

   A la província d'Alacant s'ha investigat una altra empresa que, sense tindre llicència d'activitat, es dedicava a la gestió i emmagatzematge il·legal de residus, entre ells, residus plàstics, per a la seua posterior exportació il·legal.

   Les actuacions han sigut coordinades amb el Servici Fiscal de la Guàrdia Civil i amb Vigilància Duanera, a causa del caràcter transfronterer d'aquestes exportacions a tercers països.

   El Servici de Protecció a la Naturalesa (SEPRONA) ha realitzat, coincidint amb el Dia Mundial del Medi ambient, una exhibició dels mig tècnics que utilitza per a lluitar contra aquest tipus de delictes en la zona de Mingorrubio en la Muntanya del Pardo (Madrid).

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià