VALÈNCIA, 3 Oct. (EUROPA PRESS) -
Iberflora ha obert aquest dimarts les seues portes en Fira València amb 435 firmes que mostraran les últimes tendències del sector verd, en una jornada en la qual els compradors internacionals han sigut els grans protagonistes i en la qual els visitants han pogut veure un restaurant fet de materials vegetals i una cuina fusionada amb un jardí.
El certamen ocupa més de 35.000 metres quadrats i acull a més de 200 empreses compradores estrangeres de 20 països, com França, Alemanya, Països Baixos, Holanda, Itàlia, el Marroc, l'Aràbia Saudita i el Japó, entre uns altres.
Segons ha detallat el director d'Iberflora, Máximo Solaz, el 26% dels expositors d'Iberflora són estrangers. "Un 31% més que en 2022", i els italians i els holandesos els que més han crescut.
Iberflora ha llançat una campanya de visitants estrangers recolzada pel la Conselleria d'Innovació a través de l'IVACE i de Càmera València, per a generar networking i crear una xarxa de contactes professionals de primer nivell, la qual cosa afavoreix la cooperació entre l'oferta i la demanda.
Així, el component internacional de la fira està "en clara expansió", ha explicat la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes. "Una vegada més el sector està veient en l'àrea exportadora una consolidació de l'increment de la seua activitat, sense descurar, per descomptat, el mercat nacional, que està tremendament consolidat", ha afegit.
En aquesta edició Iberflora ha comptat amb diverses zones noves, com un restaurant decorat amb material vegetal, que funcionarà com a tal tots els dies de fira. L'objectiu d'aquest espai, anomenat Green Contract for Horeca, és que els professionals del canal Horeca vegen tendències i aprenguen a crear ambients amb planta.
Des de l'empresa Verdísimo, Rodrigo Pérez ha explicat a Europa Press l'ús en aquest tipus d'espais de productes naturals preservats que mitjançant uns processos i una formulació aconseguixen allargar la seua vida útil. "Això permet que el producte no tinga necessitat ni d'aigua ni de sol i poder-ho utilitzar versàtilment en interiorisme i en decoració", ha comentat.
Pérez ha indicat que en els últims sis o set anys "la biofilia s'ha convertit en l'element diferenciador d'un espai", en aportar "la bellesa i la decoració de la planta natural" per a crear atmosferes més acollidores i verdes. En el restaurant mostrat, han emprat molses preservades i eucaliptus.
D'altra banda, els visitants han pogut conéixer una cuina fusionada amb un jardí, ple de plantes aromàtiques, en el qual l'exterior es confon amb l'interior. Una experiència que ha estat acompanyada de showcookings per part de l'empresa Weber.
El president de la Federació Espanyola d'empreses de Jardineria, Jaume Lagarda, ha destacat que, amb aquesta iniciativa de "cuina oberta al jardí o jardí amb cuina", "l'espai més visitat de la casa es torna el més agradable i natural".
"Podem facilitar que totes les plantes estiguen properes a nosaltres, tingues condimentarias, aromàtiques, infusions, fins i tot fruites i verdures dins del teu jardí. La gràcia seria estirar el braç, agafar un pimentó o una tomaca, o tindre ací una sèrie de productes que tu mateix has conreat. Però si no arribes a conrear, la idea és com a mínim tindre un espai que siga en si salut", ha comentat.
VALÈNCIA, CAPITAL VERDA EUROPEA 2024
Com cada any, Espais Verds Urbans ha sigut l'epicentre del coneixement en Iberflora, amb una programació de ponències d'experts en jardineria, sanitat vegetal, urbanisme i arboricultura, entre altres disciplines. En aquesta nova edició gran part del protagonisme ha recaigut sobre l'elecció de València com a Capital Verda Europea, una fita que se celebrarà en 2024.
En aquesta primera jornada s'han abordat els reptes de la ciutat de València en matèria verda i s'han relatat els eixos que componen el projecte de la capitalitat europea. A més, s'han obert diversos debats sobre el futur de les ciutats mediterrànies davant el canvi climàtic, la infraestructura verda, mobilitat o el paper de les universitats en aquest escenari.
PREMIS IBERFLORA
En aquest primer dia, Iberflora ha entregat els Premis Iberflora Innovació, un concurs en al que s'han presentat més de 60 productes innovadors.
Els guardons se'ls ha portat l'Alga 600 de Projar, un bioestimulant orgànic mineral derivat de l'alga marina Sargassum amb beneficis per a cultius; Moasure ONE, una innovadora ferramenta de mesurament basat en el moviment per a professionals d'espais exteriors; el nebulitzador automàtic per a combatre insectes i males olors de Stocker i Petgrass wheatgrass, herba per a mascotes en test amb informació i disseny atractiu per a amants de mascotes de Fitoralia. Les novetats d'Iberflora estaran en exposició durant el certamen i l'entrega de premis serà el 3 d'octubre en Fira València.
Durant la jornada també hi ha hagut demostracions de maquinària en el pavelló 1, en la qual les marques expositores han mostrat als professionals com funciona un robot segador "que va solament", segons diuen els seus creadors, o un recol·lector totalment elèctric.