La imatge de la Mare de Déu dels Desamparats torna a l'Ajuntament i estarà en la seua sala d'exposicions

Archivo - Arxiu - Imatge de la Mare de Deu dels Desamparats.
PP AYUNTAMIENTO DE VALÈNCIA - Archivo
Publicado: jueves, 8 junio 2023 10:45

   VALÈNCIA, 8 Jun. (EUROPA PRESS) -

   La imatge de la Mare de Déu dels Desemparats de l'Ajuntament de València, que va eixir d'aquest edifici per les obres de remodelació del Museu Històric de la ciutat situat en ell, tornarà aquest dijous al consistori encara que es col·locarà en emplaçament diferent al que tradicionalment ocupava a l'entorn del citat espai museográfico.

   Amb el retorn de la talla de la patrona dels valencians a la casa consistorial es compleix l'anunci realitzat el passat mes de desembre per l'edil de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello (Compromís), ara en funcions després del 28M.

   Tello va donar a conéixer aleshores, després de la polèmica sorgida després de la qual imatge isquera de l'Ajuntament i es plantejara una nova ubicació, que aquest tornaria i es quedaria en el consistori. No obstant això, va precisar que seria en un espai diferent per haver-se modificat l'habitual per a crear una nova entrada al Museu Històric.

   Inicialment, es va parlar d'un nou emplaçament per a aquesta Mare de Déu dels Desamparats al Museu de la Ciutat en veure's afectat el que tradicionalment ocupava en l'Ajuntament per les obres de remodelació del Museu Històric, però al final es va concloure que estaria de nou en el consistori. Des de Patrimoni i Recursos Culturals van assegurar que s'estudiaria "la millor reubicació possible en un espai visitable de la casa consistorial".

   La decisió última ha sigut que la imatge de la patrona s'instal·le en la sala d'exposicions de l'Ajuntament, situada dins del propi edifici i amb accés per la calle Arquebisbe Majoral. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals en funcions visitarà aquest dijous, a les 11.00 hores, la nova ubicació de la talla de la Verge dels Desemparats en eixa sala.

   Després que el passat any es coneguera la idea de traslladar aquesta imatge fora del consistori, des de l'oposició municipal en el mandat que ara acaba --PP, Cs i Vox-- es va criticar la mesura i es va defendre la seua permanència en aquestes dependències.

   PP i Cs van considerar una decisió "política exclusivament" la de traure a la Verge del Museu Històric i traslladar-la a un emplaçament extern. Tello va plantejar que aquest tema "mai ha sigut alguna cosa polític" sinó "una qüestió tècnica" per "problemes d'espai".

   PP i Cs van preparar per al ple municipal de desembre mocions per a reclamar la permanència de Mare de Deu dels Desamparats a l'Ajuntament. Cs va retirar la seua iniciativa després de l'acord assolit amb Tello per a garantir el retorn de la imatge de la patrona a les dependències municipal, però el PP la va mantindre i va assenyalar que solament la retiraria quan tornara.

   Els 'populars', que lideraran el nou executiu local a partir de les eleccions del 28M, van considerar que la talla no havia d'haver eixit de l'Ajuntament i que es podria haver-se mantingut allí durant les obres.

"ELEMENT MOLT IMPORTANT"

   A 1936, l'alcalde republicà José Cano va decidir protegir a la Mare de Deu dels Desamparats dels atacs a la Basílica durant la Guerra Civil en entendre que era un "element patrimonial i identitari de la ciutat". Per això, va traure la imatge de la patrona i la va portar a l'Ajuntament. Al final de la contesa la talla va ser restaurada i retornada a la Basílica encara que en els anys 40 del segle passat un grup de funcionaris municipals va pagar de la seua butxaca una rèplica per a col·locar-la en el mateix lloc en el qual hi havia estat protegida la imatge original en el consistori.

   "Sabem que la Mare de Déu dels Desamparats és un element molt important per a molts valencians. Per això, i també per la història que hi ha darrere d'aquesta imatge, lligada a un alcalde republicà --José Cano-- que la va protegir i la va traslladar a l'edifici consistorial, anem a trobar el millor espai possible dins de l'Ajuntament perquè continue exhibint-se al públic", va exposar Tello al desembre.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià