El Japó guanya el World Paella Day amb una recepta que inclou ànec a la taronja

Un home cuina durant el World Paella Day, a la plaça de l'Ajuntament, a 20 de setembre de 2023, a València, Comunitat Valenciana (Espanya). Un dels esdeveniments que tenen lloc en el Dia Internacional de la Paella és la World Paella Day Cup.
Jorge Gil - Europa Press
Publicado: miércoles, 20 septiembre 2023 17:54

   VALÈNCIA, 20 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El xef Kohei Hatashita, representant del Japó en la competició de World Paella Day, s'ha alçat amb la victòria amb una recepta que tenia com ingredients, a més de l'arròs, l'ànec, la taronja i el porro.

   El temps assolellat ha acompanyat als participants en la quarta edició de la World Paella Day CUP celebrada a la plaça de l'Ajuntament de València, fins a on s'han acostat veïns i turistes per a observar l'elaboració dels arrossos per part dels dotze contrincants arribats des de diferents països.

   Les seues versions internacionals de la paella han barrejat el producte local amb ingredients dels seus diferents països d'origen, com les tòfones negres de Transilvania, el pastrami, la llet de coco, la compota d'all negre o les creïlles andines.

   La jornada ha arrancat a les 10.00 hores amb els duels que han enfrontat a Polònia contra l'Equador, Itàlia contra Colòmbia, Índia contra Alemanya, el Japó contra Mèxic, EUA contra França i el Marroc contra Romania.

   Finalment, el japonés Kohei Hatashita ha sigut el vencedor, seguit en segon lloc per la paella a l'altura dels Andes,

   representada pel cuiner Cristian Raúl Arrova, i en tercer lloc, l'arròs de la terra i guatla d'Arturo Bedregal, de Colòmbia.

   Un dels competidors finalistes ha sigut Mohamed El Jaouhari, representant del Marroc que amb tan sol 22 anys és cap de cuina del restaurant Puerta del Mar de València, i que va arribar a Espanya amb 15 anys a bord d'una pastera. Ha explicat que "fent les coses bé", estudiant cuina i amb cinc anys després dels fogons, ha aconseguit obrir-se un buit i arribar a ocupar aquest lloc de responsabilitat en el restaurant valencià.

   La proposta del Jaouhari, segons ha destacat, beu del tradicional all i pebre i porta anguiles, sépia, una mahonesa i ametla. El seu toc especial ha sigut que conté "un munt de cor i amor", després d'hores durant la nit preparant tot per a obrir-se pas en el concurs.

   El jurat de la competició ha estat format Juan Ramos Roda, cap de cuina de Llisa Negra; Carmina Crespo, gerent del Restaurant L'Altet i distinció d'honor de Wikipaella; Cristina Prats, cap de sala de BonAmb i Premi Nacional de Sala 2022; Yvonne Arcidiácono, sumiller i cap de sala d'Apicius; José Manuel Casañ, cantant del grup musical Seguretat Social; Sam Giansante, en representació d'Eric Gil - guanyador de la World Paella Day Cup 2022 i Juani Kittlein, subcampió del mateix any.

   La final de World Paella Day CUP s'ha celebrat en el marc de les activitats programades en el 'World Paella Day 2023', una iniciativa impulsada per l'Ajuntament de València, on Turisme Comunitat Valenciana col·labora juntament amb Visit València, el Patronat de Turisme de València i Turespaña, a més del suport de la D.O. Arròs de València, de la Federació d'Hoteleria de València, Wikipaella i del Concurs de Paella Valenciana de Sueca.

"L'ÚNIC DIA" EN QUÈ S'ACCEPTEN ALTRES RECEPTES

   "Hui és l'únic dia en el qual els valencians acceptem no seguir amb rigor la recepta tradicional de la paella; no obstant això, seguirem fent pedagogia de la recepta tradicional que és el que ens correspon", ha destacat l'alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, durant la seua visita a la festa. També han acudit la regidora de Turisme, Paula Llobet, i la directora general de Turisme, Esther Labaig.

   Catalá ha afirmat que el Dia Mundial de la Paella és una jornada per a "mostrar el reconeixement i el respecte a una tradició que en aquesta terra es cuida per part de tots i que ha de continuar cuidant-se".

   Per la seua banda, Esther Labaig ha assenyalat que "aquesta iniciativa s'ha convertit en un esdeveniment que cada any té més rellevància i major participació", i en el qual, a més, "s'aconsegueix dotar de visibilitat i reconeixement a un de les fites de la nostra gastronomia, com és la paella".

   Labaig ha defès aquest plat com "el nostre emblema gastronòmic més internacional", i ha volgut posar l'accent que "aquesta iniciativa busca posar en valor, no solament la paella i els seus ingredients, sinó també tot el procés d'elaboració i el 'comboi' que implica per als valencians i valencianes la seua preparació".

   El World Paella Day té com a objectiu donar visibilitat i el reconeixement que mereix la gastronomia valenciana i, en concret, el seu plat més internacional. Enguany, del 16 al 19 de setembre, els cuiners han recorregut espais de referència de la gastronomia valència de la mà d'experts i mestres paelleros.

   Així, han visitat l'Albufera al costat de Santos Ruíz, de la D.O Arròs de València, han conegut les diferents varietats de l'arròs, i han estat en l'horta per a conéixer el producte de quilòmetre zero que conforma la recepta tradicional.

   En aquest itinerari no han faltat classes magistrals amb Rafa Margós, xef dels Bairetes, que els ha ensenyat el maneig de la llenya, així com amb Chabe Soler, guanyadora de la WPD Cup 2020 i de Noelia Pascual, guanyadora del World Paella Day Cup 2021.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià