Beamud es reuneix amb entitats del sector i l'hoteleria per a iniciar els treballs sobre el document, basat en el de Barcelona
VALÈNCIA, 8 Feb. (EUROPA PRESS) -
L'Ajuntament de València, a través de la Regidoria d'Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, ha impulsat la creació d'un protocol per a previndre a la ciutat situacions d'assetjament i violència sexual en espais d'oci, especialment en els de oci nocturn, i per a actuar si aquest es produeixen.
La titular d'aquest departament municipal, Lucía Beamud, ha donat a conéixer aquest dimecres la iniciativa a representants de la Federació d'Oci, Turisme, Joc, Activitats Recreatives i Indústries Afins de la Comunitat Valenciana (FOTUR), de la Coordinadora d'Hoteleria dels Barris de València, i de l'Associació de Discoteques de València. En la trobada s'ha acordat treballar en l'elaboració d'aquest document, en el qual la formació per a saber com atendre i actuar abans aquests casos tindrà un paper fonamental.
Així ho han indicat l'edil i el president de FOTUR, Víctor Pérez, abans de la reunió, que ha sigut "una primera presa de contacte" entre l'administració local i les entitats de l'oci nocturn per a fer realitat aquest document. Beamud ha destacat que es tindrà com a guia el protocol promogut a Barcelona.
La trobada desenvolupada en el consistori valencià ha tingut lloc un dia després de l'entrevista mantinguda entre personal de la Regidoria d'Igualtat de València i l'equip de l'Ajuntament de la capital catalana responsable de l'elaboració del protocol amb què explica aquesta ciutat per a fer front a les citades agressions, amb la finalitat de "saber més" sobre eixe text. "És molt important poder adaptar-ho a València", ha dit.
Lucía Beamud ha detallat que per a redactar la seua guia, València es fixarà en les accions que arreplega el protocol barceloní, entre elles, la decisió d'establir un "rol molt clar" per a cada treballador de la sala per a saber com actuar en casos d'assetjament. "És una manera clara i transparent de poder actuar de forma contundent", ha apuntat, a més de ressaltar la necessitat d'oferir formació per a atendre correctament cada incident o identificar els punts més foscos de cada establiment amb la fi tindre "una mirada més atenta".
Així, ha asseverat que és molt important que el personal d'aquests establiments sàpia "com ha d'actuar" i ha insistit en la idea que la formació és "una ferramenta fonamental" en aquest àmbit, alhora que ha subratllat que la voluntat municipal és que "València tinga un protocol clar contra les agressions i els abusos sexuals en l'oci nocturn. Necessitem la complicitat d'entitats, empreses i associacions d'aquestes sales" per a "parar" eixos casos, ha exposat.
"EL MÉS RÀPID POSSIBLE"
La responsable municipal ha indicat que el protocol s'engegarà en la capital valenciana "el més ràpid possible" i ha afirmat que suposarà "un pas més en el compromís contundent" de l'Ajuntament de València "contra la violència masclista", segons ha dit, una tasca en la qual és necessari implicar-se "totes i tots conjuntament".
Lucía Beamud ha valorat la implicació que en aquesta ciutat tenen en la prevenció i la lluita contra les agressions sexuals en espais i entorns d'oci i de celebració col·lectius com les comissions falleres i les entitats sense ànim de lucre que s'han sumat a la campanya per a obrir punts violenta en les seues seus.
L'edil ha precisat que membres de 50 d'aquests col·lectius han rebut formació per a informar, sensibilitzar i atendre qualsevol circumstància de violència masclista, al mateix temps que ha avançat que el pròxim 23 de febrer s'oferirà eixa formació a integrants d'altres 25 associacions d'aquest tipus. Beamud ha indicat que la Coordinadora d'Oci i Hoteleria també va mostrar interés sobre este tema i ha ressaltat que es va celebrar una jornada de formació específica.
Per la seua banda, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha considerat que la creació del protocol contra les agressions sexuals en l'oci nocturn és "un element fonamental de prevenció" que s'afig a altres propostes impulsades des de l'Ajuntament de la ciutat, segons ha informat el consistori en un comunicat.
Entre elles ha citat com el grup de grup d'atenció i prevenció de la violència de gènere, GAMA, de la Policia Local; el servici de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) que permet que les usuàries de les línies nocturnes puguen sol·licitar una parada a demanda pròximes a les seues llars --una mesures que també ha esmentat Beamud-- o els punts violeta que s'instal·len quan hi ha grans aglomeracions per Falles, Nit de cap d'any i Sant Joan --dels quals també ha parlat l'edil--.
Joan Ribó ha coincidit amb Lucía Beamud a ressaltar la idoneïtat d'aquests enclavaments com a espais de formació, sensibilització i prevenció dirigits a tota la població, així com d'atenció i ajuda a possibles víctimes d'agressions sexuals. "Volem estendre aquestes mesures per a lluitar contra la violència masclista en tots els àmbits de la ciutat", ha assegurat el primer edil.
Lucía Beamud ha asseverat que el protocol que s'impulsa és "un pas més". "Actuarem d'una maner molt clara i contundent i volem fer-ho de la mà dels diferents agents que puguen implicar-se en aquest protocol i amb una formació molt clara", ha declarat la regidora.
Així mateix, ha destacat que el protocol no és un document tancat sinó una ferramenta a la qual es poden anar sumant més sales i entitats. "És una manera d'actuar conjunta, unànime i contundent", ha insistit, alhora que ha valorat que així es puguen "ampliar" i "completar" accions ja impulsades.
"ESPAIS SEGURS"
El president de FOTUR ha assegurat que els festivals i les sales "són espais segurs" --ha dit que el 80% dels casos d'agressions sexuals són en proximitat i no en locals d'oci-- i ha valorat el treball "brillant" desenvolupat per les empreses de seguretat. "Tenen un protocol que ja existia, que existeix i que es millorarà i reforçarà", ha indicat, alhora que ha ressaltat la tasca que en aquest àmbit exerceixen també les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.
Pérez ha destacat que es puga ampliar la formació i completar totes les mesures amb les quals ja es treballa per mitjà del protocol. "Anem a passos de gegant. Se'n va a reforçar, cal primar la seguretat de l'usuari", ha manifestat.