L'Audiència deixa en llibertat amb mesures a l'home que va confessar abusos a menors del seu entorn durant dècades

Archivo - Arxiu - Ciutat de la Justícia de València
CSIF - Archivo
Publicado: jueves, 13 junio 2024 18:50

   VALÈNCIA, 13 Jun. (EUROPA PRESS) -

   La secció cinquena de l'Audiència de Valencia ha acordat deixar en llibertat provisional, amb l'obligació de signar davant del jutjat els dies 1 i 15 de cada mes, a l'home de 70 anys que el maig passat va confessar en dependències de la Guàrdia Civil de Llíria haver agredit sexualment a víctimes del seu entorn durant dècades.

   En una resolució del dijous, consultada per Europa Press, la sala estima el recurs presentat per l'investigat contra l'ordre d'empresonament acordada pel Jutjat d'Instrucció número 7 de Llíria, que, amb posterioritat, va ratificar una altra instància judicial, la número 5, que és la que finalment instruix la causa.

   La defensa de l'investigat va al·legar que no es donaven els requisits de necessitat, subsidiarietat i proporcionalitat per a decretar la mesura cautelar de presó atès que dues de les quatre suposades agressions imputades al recurrent estarien prescrites i qüestionava altres dos declaracions de les víctimes. A més, sostenia que va acudir voluntàriament a declarar a la Guàrdia Civil, que manca de mitjans econòmics per a fugir i que una ordre d'allunyament respecte de les denunciants seria suficient.

   El ministeri fiscal es va oposar a la llibertat en entendre que amb la mesura de presó del que es tracta és d'evitar la reiteració delictiva i l'investigat ha reconegut quatre agressions.

    Les víctimes pertanyen a l'àmbit familiar del presumpte pederasta i serien la seua neta, que a més té diversitat funcional; la seua germana; la seua cunyada; una amiga de la primera i una xiqueta de vuit anys, que actualment seguix sent menor d'edat i que és filla d'uns amics. A estes cinc denúncies es van sumar posteriorment dos més, l'última, de la mare d'un menor que situaria els presumptes abusos en dates anteriors a l'entrada a la presó, segons han assenyalat a Europa Press fonts judicials.

   En aquest cas, la sala, en una decisió contra la qual no cap recurs, dona la raó a l'investigat en entendre que no es tracta de fets actuals --que el més recent dataria del 2021--, que la instrucció està molt "a l'inici", que els fets denunciats són "molt complexos", que es desconeix el detonant de les denúncies i queden moltes diligències per practicar.

MESURA D'ALLUNYAMENT I COMUNICACIÓ

   Així, sosté que no és necessari que l'investigat romanga a la presó o que s'investigue "a costa de la seua llibertat" perquè els indicis de criminalitat "no estan clars"; no hi ha risc de fugida; la fase d'investigació és "molt incipient" i l'investigat es va presentar voluntàriament a declarar i va ser col·laboratiu. No obstant això, a més de la signatura, acorda l'allunyament i la prohibició de comunicació respecte a una de les víctimes menor d'edat i sobre la seua tutora.

   Segons va informar en el seu moment el TSJCV, l'home està investigat inicialment en una causa oberta per quatre delictes continuats d'agressió sexual contra sengles víctimes.

    La instrucció, segons fonts judicials, correspon finalment al Jutjat d'Instrucció número 5 de Llíria, que va ratificar la presó i ha rebut dues noves denúncies, alguna d'elles de dates més recents, i que ha citat com investigada a la dona del presumpte autor dels fets, que ha sigut denunciada per encobriment.

   Segons les fonts consultades, la versió de la filla de la dona --la víctima és la neta del presumpte autor dels fets ja que la seua mare es va casar amb el qual havia sigut el seu sogre--, indica que li havia explicat els abusos en diferents ocasions, igual que ho hauria fet la seua tia. La mare d'un altre menor denunciant també hauria declarat recentment que la parella havia estat encobrint al seu marit. En la seua declaració del dijous, la dona ha negat tenir cap coneixement de tots els fets.

   En estes circumstàncies, l'acusació particular que exercix l'advocat Rubén Nebra ha assenyalat a Europa Press que demanarà al Jutjat d'Instrucció número 5, que és l'òrgan que ara s'ocupa de la investigació i el que té les ampliacions de les denúncies ja existents i altres noves, que torne a entrar a la presó l'investigat precisament perquè el sumari està en fase molt inicial i hi ha fets més recents.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià