Publicado 04/10/2022 16:30

L'AVI destina 130.000€ a l'Arxiu Valencià del Disseny

Arxiu Valencià del Disseny
UV

   VALÈNCIA, 4 Oct. (EUROPA PRESS) -

   L'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) donarà suport a l'engegada i l'impuls de l'Arxiu Valencià del Disseny (AVD), d'acord amb el projecte de conveni entre l'AVI i la Fundació General de la Universitat de València, entitat gestora de l'AVD. En concret, l'organisme arreplega en el seu Pla Estratègic de Subvencions per al període 2022-2024 la línia d'ajudes a l'impuls de l'arxiu amb una dotació de 130.000 euros.

   La firma d'aquest conveni entre les dos entitats suposa la concessió directa d'una subvenció dins de la línia pressupostària de la Generalitat per a l'impuls a la generació de coneixement innovador en disseny per part dels agents del sistema valencià d'innovació, entre aquest, l'Arxiu Valencià del Disseny, a partir del llegat històric del disseny a la Comunitat Valenciana.

   Aquest projecte conjunt suposa així "una aposta per la promoció d'accions d'interconnexió entre els àmbits de l'economia productiva, la investigació i l'ecosistema del disseny que, a més, té lloc en el marc de la Capitalitat Mundial del Disseny a València aquest 2022", destaquen la Universitat de València.

   En aquest sentit, l'Arxiu Valencià del Disseny naix, a iniciativa de la Universitat de València i l'Escola d'Art i Superior de Disseny (EASD), com un espai de generació de coneixement, i un laboratori d'innovació i creativitat amb un marcat caràcter de futur, recorden.

ACCÉS OBERT I GRATUÏT

   L'accés als fons digitalitzats és obert i gratuït, i ha de servir com a motor de les economies innovadores i del desenvolupament sostenible, les indústries creatives i el teixit industrial valencià, que posa al seu abast el desenvolupament de processos de disseny i d'innovació.

   La seua principal funció és generar coneixement útil sobre el disseny a partir de la posada en valor i la custòdia d'una experiència que ha sigut fonamental en el desenvolupament econòmic valencià des dels anys 80 del segle passat en diferents àrees, com són el producte, la indústria, el grafisme, la comunicació i l'interiorisme, així com formats i nivells de rellevància. Tot açò, amb la pretensió de preservar la memòria de la cultura del disseny a la Comunitat Valenciana per a construir el futur, la qual cosa fa de l'Arxiu un instrument inèdit que permetrà desenvolupar accions pròpies de transferència de coneixement.

   Per tant, continuen, l'Arxiu té la responsabilitat de recopilar, conservar i catalogar la documentació generada pels actors de l'ecosistema del disseny (dissenyadors, empreses de servicis de disseny, departaments de disseny de les empreses valencianes més destacades, institucions promotores del disseny, gestors culturals*) perquè aquest llegat materialitze la memòria històrica i puga ser consultat, estudiat i lloc a la disposició de la investigació sobre el disseny, i el seu impacte econòmic i social.

   En aquest context, l'Arxiu Valencià del Disseny adquireix el compromís d'articular un sistema de gestió del coneixement per al desenvolupament de nous productes, de contribuir a la presa de decisions i productivitat econòmica de les empreses, i servir d'instrument de suport a les polítiques de desenvolupament, econòmiques i culturals del Sistema Dissenye de la Comunitat Valenciana mitjançant la digitalització dels fons custodiats; la catalogació de fons o l'organització del Congrés Internacional 'El disseny en el marc de l'economia circular: creació, valorització i recepció', que se celebrarà en la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València (seu de l'Arxiu) del 10 al 12 de novembre, entre altres activitats.

   La Fundació General de la Universitat de València té, entre les seues funcions, les de fomentar activitats d'investigació científica i desenvolupament tecnològic; promocionar i crear biblioteques, arxius i centres de documentació; i prestar servicis propis d'aquests òrgans de consulta. Com a mitjà propi instrumental i servici tècnic de la Universitat de València, la Fundació General és depositària de l'encàrrec de gestió global de l'Arxiu Valencià del Disseny.

   L'Agència Valenciana de la Innovació, que enguany ha destinat prop de 47 milions d'euros per a finançar la investigació aplicada i orientada al teixit productiu, arreplega en el seu Pla Estratègic de Subvencions per al període 2022-2024 la línia d'ajudes a l'impuls de l'Arxiu Valencià del Disseny amb una dotació de 130.000 euros.

   A través de la seua convocatòria anual en concurrència competitiva i dels convenis de col·laboració subscrits amb organitzacions del Sistema Valencià d'Innovació, l'AVI incentiva el desenvolupament de solucions als grans reptes que han de fer front les empreses al mateix temps que afavoreix la seua transferència efectiva.