L'AVL presenta aquest divendres 'Fons de mar', un vocabulari visual amb els noms en valencià de productes comercials

Vocabulari 'Fons de mar'
AVL
Publicado: lunes, 20 marzo 2023 16:46

   CASTELLÓ, 20 Mar. (EUROPA PRESS) -

   L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) presenta aquest divendres, 24 de març, 'Fons de mar. Peixos, crustacis, mol·luscos i altres espècies marines', el vocabulari visual que arreplega els noms en valencià dels productes comercials del mar.

   L'acte se celebrarà en la Biblioteca Municipal de Vinaròs (Castelló) i comptarà amb la participació de la secretària de l'Acadèmia, Immaculada Cerdà, el regidor de Promoció del Valencià, Marc Albella, els autors d'aquest treball sobre l'ictionimia --estudi dels noms dels peixos-- de les costes valencianes, i Antoni Mas i Mª Àngels Sempere.

   El mar Mediterrani ha estat present en la institució normativa del valencià des dels seus inicis. De fet, la primera publicació de la col·lecció 'Recerca' de 2005 va ser precisament la reedició del llibre d'Alfred Ayza 'El món mariner de Peníscola', ha indicat l'entitat en un comunicat.

   Així mateix, dins de la mateixa col·lecció, es va editar en 2008 el treball 'Llengua d'arraix. La parla almadravera valenciana', un estudi de Francesc-Xavier Llorca Ibi sobre la pràctica tradicional i el llenguatge peculiar d'aquesta modalitat de pesca. I l'AVL va publicar en 2009 un senzill material divulgatiu sobre el lèxic del peix i del marisc, integrat en la col·lecció 'Lèxics', en doble format tríptic i fitxa col·leccionable.

   'Fons de mar' és un treball de caràcter divulgatiu, però d'abast "molt més ampli", que pretén donar a conéixer els noms de les principals espècies animals comercialitzades en les confraries de pescadors. La publicació, que ja es va presentar al novembre de 2022 a Santa Pola, es basa en un extens i minuciós estudi --impulsat per la Secció de Foment de l'AVL-- d'Antoni Mas, professor de la Universitat d'Alacant, i de Mª Àngels Sempere, tècnica d'AVIVA de Santa Pola.

UNA CIUTAT AMB SABOR A MAR

   La vinculació de Vinaròs amb el mar pot documentar-se pràcticament des de la seua fundació. No obstant açò, va ser durant els segles XVI i XVII quan la localitat va ser considerada un enclavament i port estratègic per al comerç marítim del Mediterrani. Era tanta la rellevància portuària de la ciutat que va comptar fins i tot amb la presència de seus consulars d'Itàlia i França.

   Els productes que s'exportaven majoritàriament eren el vi produït a Vinaròs i als voltants. De fet, en 1892 el 4% del vi que es consumia a Espanya provenia del port de Vinaròs. Actualment, la principal activitat marítima és la pesca i Vinaròs destaca per ser un dels ports del Mediterrani amb més captures de peix blau.

   Per tot açò, la gastronomia lligada als productes del mar és un dels grans atractius de Vinaròs. Arrossos, peixos i mariscs són les bases d'una nombrosa oferta culinària, amb el llagostí com a producte estrela de les cuines del municipi. Les seues propietats son conseqüència del clima suau que predomina tot l'any i de la baixa salinitat de les aigües del litoral, enriquides pels sediments de l'Ebre.

   A més, es pesca de manera tradicional i sostenible, mitjançant mètodes respectuosos amb el medi ambient que garanteixen l'equilibri ecològic de les reserves marines. Tots aquests factors han convertit el llagostí de Vinaròs en un producte d'alta qualitat i molt valorat en l'alta gastronomia.

   Entre els plats tradicionals que componen el receptari de la localitat castellonenca, es troben també els suquets de peix, les llandetes de moll amb creïlles, anxoves o sardines en escabetx, polp sulsit, sépies a la 'brutesca' o cavalla xapada.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià