L'AVL publica la dolçaina de Tales com a mite i "icona cultural" en un nou còmic

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) publica 'El dolçainer de Tales', el còmic que parla del mite del mateix nom que es relata en esta població de la Plana Baixa.
AVL
Publicado: jueves, 6 febrero 2025 14:34

   CASTELLÓ, 6 Feb. (EUROPA PRESS) -

   L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) publica 'El dolçainer de Tales', el còmic que parla del mite del mateix nom que es relata en esta població de la Plana Baixa.

    Amb guió de Vicent Penya i il·lustracions de Gema Over, la publicació narra la història del conjunt de músics que tenien com a ofici la dolçaina, dels quals es té notícia des de fa més de dos segles, i que durant decennis i decennis van portar el so d'este instrument musical a tot el món, explica l'ens normatiu del valencià en un comunicat.

    La història és coneguda en el poble i el seu al voltant, i per part del gremi, però no per la majoria de la societat valenciana. Per a Vicent Penya, este còmic, que forma part de la col·lecció Gràfica de l'AVL, és "fonamental no només per a donar a conèixer la llegenda, sinó també per a valorar el treball dels dolçainers".

    "La dolçaina és un instrument amb gran presència en la música popular valenciana, i no deixa de ser una icona o un emblema musical dels valencians. En la majoria de les festes valencianes la dolçaina i el tabal són pràcticament imprescindibles per al desenvolupament dels actes. I això és un fet que s'ha de divulgar de totes les formes possibles", valora el guionista.

    El fil conductor d'esta història és la visita de Marc a Tales. El jove viatja des d'Alemanya per a retrobar-se amb la família del poble. Allí descobrix de la mà de la seua cosina Paula i la tia Teresa la llegenda del foraster que va ensenyar a tocar la dolçaina a la família de Salvador Montonliu Serrano en agraïment per l'acolliment.

    Paula i Teresa exercixen d'amfitriones en este recorregut històric, però també visual i sensorial, que entre altres qüestions dona a conèixer els noms de les nissagues que durant generacions van captivar el món sencer amb l'instrument, com per exemple 'els Palanques' o 'els Mengó'.

    El còmic també recorda que el 1978 es va celebrar a Tales la primera trobada de dolçainers i tabaleters davant del monòlit dedicat a aquests instruments, i que el 1987 es va crear l'Escola de Dolçainers i Tabaleters de Tales, que continua molt viva i present en el municipi i els voltants.

    Paula i Teresa detallen a Marc estes qüestions mentre assistixen a l'espectacle del mateix nom, creat fa uns anys per grup Xarxa Teatre i que es representa en els carrers del poble.

    "L'obra no tracta exactament d'aquest mite musical, sinó de la importància que tenen el tabal i la dolçaina en les tradicions valencianes", insistix Vicent Penya.