Publicado 03/12/2020 17:25CET

L'AVL renovarà un terç dels seus membres i incorporarà set acadèmiques per a avançar en la paritat

Imatge d'arxiu de l'AVL
AVL

VALÈNCIA, 3 Dic. (EUROPA PRESS) -

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) celebrarà aquest divendres un ple per a iniciar el procediment de renovació d'un terç dels membres de la institució.

Mitjançant aquest procés, set membres abandonaran l'ens normatiu del valencià i seràs substituïts, en aplicació de la Llei d'Igualtat, per set acadèmiques dones. D'aquesta manera, la institució avançarà cap a la paritat i, fins i tot, podria donar-se el cas que les dones foren per primera vegada majoria en la història de l'òrgan.

L'Acadèmia, creada l'any 2001, va tindre un primer procés de renovació l'any 2016 i ara es produirà el canvi d'un segon terç. Els acadèmics implicats són 14, és a dir, tots a excepció dels quals van entrar en el primer procés: Joan Fracesc Mira, Joan Rafael Ramos, Tudi Torró, Immaculada Cerdà, Abelard Saragossà, Josep Martinez i Brauli Montoya.

La decisió de quins set membres deixen l'AVL es farà extraient boles d'una bossa. L'any 2016, alguns acadèmics van fer un pas arrere perquè, per diferents motius, van optar per renunciar voluntàriament, però en aquesta ocasió seran 14 integrants els que es jugaran la continuïtat.

En el cas que cap de les dones que estaran 'en el bombo' isqueren --Verònica Cantó i Maria Isabel Guardiola-- se sumarien a Torró i Cerdà i a les set noves acadèmiques, de manera que, amb 11 llocs, elles serien per primera vegada majoria en l'Acadèmia, han explicat a Europa Press fonts de l'organisme. En l'actualitat, la proporció és de 17 homes i 4 dones.

CALENDARI ELECTORAL

El calendari electoral preveu que, després de la celebració del sorteig de demà en la seu del monestir de Sant Miquel dels Reis, del 15 de febrer al 28 de febrer del 2021 s'obrirà el període per a la presentació de candidatures. El 2 de març (primera Junta de Govern del mes), es produirà proclamació de les candidatures per la Junta de Govern i el dia 12 d'eixe mes es desenvoluparà el Ple d'elecció dels nous acadèmics.

Si en eixe Ple no es cobreixen totes les vacants, es podran convocar uns altres successivament (el 22 de març, 26 de març i 2 d'abril...). Si el 9 d'abril no s'han cobert totes les places s'obrirà un nou període de presentació de candidatures. El 15 de juny del 2021 es compleix el venciment del període de 20 anys.

colaboracio