L'editorial Bromera publicarà en valencià l'obra de la recent Premi Nobel de Literatura Herta Müller

Actualizado: martes, 10 noviembre 2009 18:21

VALÈNCIA, 10 Nov. (EUROPA PRESS) -

L'editorial Bromera publicarà en valencià l'obra de la recent Premi Nobel de Literatura 2009, la romanesa Herta Müller, fins ara inèdita en este idioma, segons ha informat l'empresa en un comunicat.

Així, ha indicat que per a la concessió d'este guardó, que s'atorgarà el pròxim 10 de desembre, estaran disponibles en les llibreries els dos primers títols de l'autora, 'L'home és un gran faisà al món' i 'La bèstia del cor', que l'editorial publicarà en la col·lecció L''Eclèctica'.

Esta última obra es presenta simultàniament amb la versió en castellà de l'editorial Siruela. Alhora, per a la primavera del 2010, Bromera té previst publicar 'En terres baixes' i 'Atemschaukel', considerada per la crítica internacional l'obra més poderosa de l'autora, segons l'editorial.

Amb esta incorporació, el catàleg de Bromera reunix el gros de l'obra de tres Premis Nobel de Literatura, com són l'egipci Nagib Mahfuz, el turc Orhan Pamuk, i la romanesa descendent de la minoria suàbia Herta Müller.

Els tres autors són representants d'una literatura arrelada als seus orígens, presents d'una o una altra manera en el seu treball, i destacats per exercir de cronistes excepcionals de les societats que representen, ha explicat Bromera.

La publicació d'estos tres autors mostra la voluntat d'esta editorial per fer arribar al públic la cosa més destacat del panorama internacional en llengua valenciana, sense deixar de potenciar la literatura feta a casa, ha destacat. A més, al catàleg també es poden trobar títols d'altres guanyadors del Nobel, com Dario Fo o Harold Pinter.

L'escriptora Herta Müller ha estat la gran sorpresa dels Nobel d'enugany per ser una autora desconeguda fins ara per al gran públic, ha comentat Bromera. El passat 8 d'octubre l'Acadèmia Sueca feia públic el veredicte del Premi Nobel de Literatura, que era atorgat a l'autora germano romanesa, la dotzena dona a rebre el guardó.

Les seues novel·les dibuixen els paisatges dels desposseïts amb la concentració de la poesia i l'objectivitat de la prosa. L'autora confessava la seua "sorpresa" perquè, tot i que el seu nom sonava com a candidat a rebre el guardó el dia abans de la concessió, pensava que enguany "no seria possible", ja que al 20 aniversari de la caiguda del Muro de Berlín "jo vaig comptant una història de deportacions".

Precisament, el jurat ha valorat en el veredicte el destí de les minories alemanyes als països del centre d'Europa que representen les seves obres. La literatura d'esta autora està impregnada de vivències personals. "Tot el que he escrit està relacionat de manera que em va tocar viure en 30 anys baix una dictadura", ha assegurat l'escriptora, ha recordat Bromera.

En els seus relats s'esdevenen inquietants històries sobre l'anul·lació psíquica del dissident, però també imatges d'una enorme densitat poètica i gran sensualitat. "El llenguatge no existix, sorgix a través del text, de l'intent de dissoldre les meues vivències i recompondre-les d'una manera completament diferent. Només així apareix la possibilitat d'acostar-se a la realitat", afirma Müller.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià