Les Arts recorre 330 anys d'òpera en una "potentíssima" temporada que explora les poètiques de la destinació

Presentació de la Temporada 2023-2024 de Les Arts.
MIKEL PONCE.
Publicado: viernes, 2 junio 2023 16:04

   Acull l'estrena absoluta de dos produccions líriques, altres set títols inèdits en el teatre i el retorn de 'La flauta màgica'

   VALÈNCIA, 2 Jun. (EUROPA PRESS) -

   La temporada 2023-2024 de les Arts recorrerà 330 anys de la història de l'òpera, des del 1692, any de l'estrena de 'The Fairy Queen' d'Henry Purcell, fins el 2022, quan es va representar per primera vegada 'Woman at point zero' de Bushra El-Turk, per a explorar les 'Poéticas del destino' "incertes i secretes" que regiran les vides dels personatges que desfilaran pels escenaris valencians.

   Així, el coliseu valencià oferirà una temporada "potentíssima" --"la millor de la seua història"-- composta per onze títols d'òpera; un de sarsuela; quatre espectacles de dansa de diferents estils; tres programes simfònics a càrrec del director musical dels Arts, James Gaffigan, i d'altres cinc batutes; quatre concerts de formacions especialitzades en el barroc, cinc vetlades de lied; tres actuacions de grans veus de la lírica actual; cinc figures del panorama flamenc; cinc cites amb joves músics valencians, i altres dos actuacions de músiques vives del món.

   Així s'ha detallat en la presentació de la dihuitena temporada, que ha tingut lloc aquest divendres en el teatre Martí i Soler de la mà del director artístic de les Arts, Jesús Iglesias Noriega, i el president del Patronat de les Arts, Pablo Font de Mora.

   La poètica d'una destinació incerta --per a allò bo i i allò roín-- exerceix com a element cohesionador d'un curs operístic que oferirà nou títols inèdits fins al moment en Les Arts: 'Els elements', 'The Fairy Queen', 'Orfeu ed Euridice', 'Maria Stuarda', 'Rusalka', 'La dama de piques', 'Woman at Point Zero', 'Un ballo in maschera' i 'Trànsit'. De fet, aquestes dos últimes produccions, un muntatge del valencià Carles Alfaro i una versió del jove director sevillà Rafael Villalobos, tindran la seua estrena absoluta davant el públic valencià.

   Els dos títols que repeteixen sobre les taules del coliseu seran 'Die Zauberflöte' ('La flauta màgica'), amb una versió de la famosa obra de Mozart que aspira a "reprendre amb entusiasme" aquest gran clàssic del repertori operístic, i 'El retaule de Maese Pedro', que comptarà amb una funció escolar en la Sala Principal amb un treball de titelles i una altra per al públic general. Mentre que la sarsuela 'Pa i Bous' commemorarà el bicentenari del naixement de Francisco Asenjo Barbieri.

   La direcció musical de cadascuna de les propostes es confia a prestigiosos experts que assumeixen la direcció d'òpera i sarsuela en el fossat, amb Kanako Abe, James Gaffigan, Pablo Rus Broseta, Maurizio Benini, William Christie, Cornelius Meister, Gianluca Capuano, Aarón Zapico, Antonino Fogliani, Jordi Francés i Guillermo García Calvo. A més, els títols de la temporada reuniran els noms més cotitzats de l'escena: Richard Jones, Christof Loy, Robert Carsen, Jetske Mijnssen, Simon McBurney, i Juan Echanove per a la proposta de sarsuela.

   Experiència i veus ascendents conformen els repartiments, amb l'excel·lència com a valor comú. Doris Soffel compartirà escenari amb experts com Arsen Soghomonyan, Elena Guseva i Roman Burdenko en 'La dama de piques'; de la mateixa manera que el poderós Sarastro de Stephen Milling actuarà de guia per als prometedors Giovanni Sala i Gyula Orendt.

   Prossegueix la 'Trilogia Tudor' amb el seu ja consagrat trio protagonista: Eleonora Buratto, Silvia Tro Santafé i Ismael Jordi; i un quartet d'estreles culminarà l'últim Verdi inèdit en Els Arts: Anna Pirozzi, Francesco Meli, George Petean i Marina Monzó. A més, debutaran en Les Arts Carlo Vistoli, amb el seu Orfeu, o Olesya Golovneva amb 'Rusalka'.

ALTRES CITES

   En el cicle de 'Les Arts és Lied' Andrè Schuen es retrobarà amb el públic del coliseu valencià, acompanyat de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana sota la batuta d'Anna Sulkowska-Migon. A més, s'han programat noves actuacions de Lise Davidsen i Ekaterina Semenchuk, juntament amb dos debuts de primer nivell, Gerald Finley i Ermonela Jaho.

   També sobreix el cartell de 'Les Arts és Grans Veus' amb la primera actuació en temporada de les Arts de Javier Camarena i la visita de dos grans contratenores, Jakub Józef Orlinski i Philippe Jaroussky, a més de l'espanyol Carlos Mena en el cicle de Barroc.

   'Les Arts és Simfònic' celebrarà en la pròxima temporada fins a huit programes diferents que s'adaptaran a la "versatilitat" i la "qualitat" demostrada per l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, que tornarà a treballar amb els principals mestres del panorama internacional.

   El públic se submergirà en les batutes de James Gaffigan amb els Wesendonck Lieder wagnerianos; Sir Mark Elder amb la Sinfonia N° 4 de Shostakovich; Gustavo Gimeno i la Primera sinfonia de Mahler; Mikko Franck amb Tod und Verklärung de Strauss; Pablo Heras Casado amb obres de Wagner i Mendelssohn-Bartholdy i Vasily Petrenko, amb la Novena, de Beethoven.

   La tercera edició de 'Les Arts és Barroc i Música Antiga', en col·laboració amb el Centre Nacional de Difusió Musical, congregarà als més respectats intèrprets en aquest repertori: Forma Antiqva, La Ritirata, el contratenor Carlos Mena i l'agrupació valenciana La Dispersione.

   Les Arts no faltarà a la seua cita amb les diferents manifestacions de la veu, amb noms com a Vicente Amic, Kiki Morente, Vicente Soto 'Sordera' & Ximple Soto, María Toledo i José de la Tomasa, en el flamenc; així com Carminho i Brad Mehldau en el capítol dedicat a altres músiques. Al seu torn, el teixit musical valencià estarà representat per Santero y Los Muchachos, Noelia Llorens 'Titana', Àlex Blat, Margarita Quebrada + Xenia i Sandra Monfort.

   Finalment, en 'Les Arts és Dansa' el talent valencià de Sol Picó i el seu "redó i graciós" 'Maleïdes plomes' encapçalarà la programació, acompanyada d'altres propostes com Marcos Morau amb 'Afanador' per al Ballet Nacional d'Espanya. La dansa espanyola estarà present amb la Companyia Antonio Najarro i 'El Contrabandista', i el repertori clàssic, amb 'La Sylphide' del Ballet Nacional Txec.

   El compromís d'obertura dels Arts a tots els sectors culturals es completa amb Les Arts és Per a Tots i Les Arts és Educació, on es propicia la divulgació i la pedagogia artistica. Una activitat apassionant que ampliem amb Les Arts és Inclusió, per a públics en situació d'exclusió social, amb un programa específic per a facilitar l'accés a la cultura a persones provadas de llibertat.

BALANÇ TEMPORADA 2022-2023

   Pablo Font de Mora ha destacat que la present temporada ha aconseguit una mitjana d'ocupació de quasi el 90 per cent en tots els seus espectacles. En concret, ha detallat que alguns dels títols més coneguts pel públic, com 'La Bohème' o 'Don Giovanni', van fregar el 100% d'assistència.

   A més, el president del Patronat de Les Arts ha celebrat que les propostes d'aquesta temporada --encara en curs-- han batut rècord d'assistència de públic jove, amb un total de 12.000 espectadors, xifra que suposa un marcat "rejoveniment" dels assistents.

   "Les Arts segueix perseguint el seu objectiu de donar cabuda a tots els públics, perquè és molt més que música i música clàssica", ha ressaltat, al mateix temps que ha posat l'accent que el coliseu aspira a convertir-se en un "verdader teatre musical".

   Per la seua banda, Jesús Iglesias Noriega ha assegurat que aquest divendres era "un bon dia perquè Les Arts traga pit i es felicite pel treball realitzat". "Les Arts és en essència una institució pública que busca mantindre viva la tradició cultural i oferir al seu públic corrents culturals internacionals", ha assenyalat.

   Preguntat pel canvi de govern després de les eleccions, ha apuntat que ell ha viscut "molts canvis polítics en molts llocs i tot ha continuat". "Jo ací estic, presentant la temporada. La meua tasca és treballar i tot la resta correspon a uns altres", ha conclòs.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià