Les dones amb menstruació dolorosa podran sol·licitar baixa laboral des de hui

Archivo - Arxiu - Una dona escriu en el teclat del seu ordinador. - RICARDO RUBIO / EUROPA PRESS - Archivo
Publicado: jueves, 1 junio 2023 13:16

   MADRID, 1 Jun. (EUROPA PRESS TELEVISIÓ) -

   Les dones amb menstruació incapacitant tindran dret a baixa laboral temporal a partir d'aquest dijous, 1 de juny, data prevista per a la seua entrada en vigor. Igualment, es reconeix des d'aquest dijous el dret a baixa per interrupció voluntària de l'embaràs, siga voluntària o no, així com la baixa a partir del primer dia de la setmana 39 de gestació.

   Aquests drets relatius a la salut menstrual de les dones van ser inclosos en el marc de la Llei Orgànica 1/2023, de 28 de febrer, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs en la qual es modifica la Llei General de la Seguretat Social per a reconéixer com a situacions especials d'incapacitat temporal per contingències comunes aquelles baixes laborals en cas de menstruació incapacitante secundària, així com la situació posterior a la interrupció de l'embaràs i l'embaràs des del dia primer de la setmana trentena novena.

   La norma no estableix requisits per a sol·licitar les baixes, encara que serà necessària la constatació de la situació pel metge de capçalera com en qualsevol malaltia comuna. Tampoc especifica la norma la quantia de prestació econòmica, encara que actualment les baixes per contingències comunes impliquen el 60% de les base reguladora des del quart dia al 20º (inclòs) i el 75% des del dia 21 d'ara endavant.

   En el cas les menstruacions incapacitantes i interrupció de l'embaràs, el subsidi s'abonarà mentre el beneficiari es trobe en situació d'incapacitat temporal. La norma no estableix un nombre de dies concret.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià