Les pluges de les últimes setmanes augmenten la garantia hídrica en l'àmbit de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer

Embassament de Beniarrés
CHJ
Publicado: viernes, 9 junio 2023 10:55

   El màxim de precipitació acumulada es registra a Beneixama amb 291 l/m2

   VALÈNCIA, 9 Jun. (EUROPA PRESS) -

   Les precipitacions registrades durant les dos últimes setmanes augmenten la garantia hídrica i permeten assumir amb "plenes garanties" la campanya estiuenca a l'àmbit de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

   Així ho ha explicat, a través d'un comunicat, el director tècnic de la Confederació, Manuel Torán, qui ha qualificat de "fantàstiques" les pluges acumulades en gran part de l'àmbit territorial des del passat 22 de maig.

   Durant l'episodi de pluges de les últimes setmanes --del 22 de maig al 5 de juny--, la localitat de Beneixama ha sigut la que ha marcat el màxim de precipitació acumulada amb 291 l/m2, segons les dades recopilades pel Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica (SAIH).

   A nivell global, el present any hidrològic estava sent el cinqué pitjor de la sèrie històrica dels últims 32 anys quant a precipitació acumulada, amb prop de 174 l/m2 de mitjana a principis del mes de maig. Les pluges de les últimes dates permeten millorar aquesta situació fins a aconseguir una xifra propera als 280 l/m2, encara que les dades segueixen per davall de la mitjana.

   Amb tot, les precipitacions registrades s'han traduït en un estalvi per als regant i en una recarrega per als aqüífers de la demarcació. "S'han evitat dos setmanes de reg, que suposen prop de 50 hm3, per la qual cosa l'estalvi ha sigut considerable", ha ressaltat Manuel Torán.

   Al mateix temps, les pluges han permès incrementar el volum d'aigua emmagatzemada en alguns dels embassaments gestionats per la Confederació en al voltant de 15 hm3. "Tant de bo haguérem pogut emmagatzemar més aigua, però el problema és que on més ha plogut ha sigut en el litoral, i ací no tenim preses", ha apuntat.

   "L'únic però que podem trobar a aquest episodi és que amb prou faenes ha plogut en les capçaleres dels rius Xúquer i Turia", ha explicat Torán, i, en aquest sentit, ha recalcat que l'últim episodi de pluges permet "garantir, encara amb major seguretat, el proveïment a tots els usuaris durant tot l'estiu".

   Torano ha destacat que "la campanya està coberta i sense restriccions en la major part del territori". "És cert que pot haver-hi excepcions en el sistema d'explotació del Palancia, però en la resta del territori la situació és de completa normalitat", ha agregat.

   Altres dades registrades en les últimes setmanes arrepleguen 262,2 l/m2 a Beniarrés; 260 l/m2 a Agres; 232 l/m2 a Muro d'Alcoi; 224 l/m2 a Confrides; 221,2 l/m2 a Ontinyent; 219 l/m2 a Énguera; 212,4 l/m2 en Higueruela; 206 l/m2 a Vallada; 199,4 l/m2 a Moixent; 199,4 l/m2 a Moixent, i 196 l/m2 a Almansa.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià