VALNCIA, 6 Sep. (EUROPA PRESS) -
El pes que est recomanat engreixar durant l'embars oscilla entre 9 i 15 quilos, encara que dependr de l'índex de massa corporal de cada embarassada, segons explica en un comunicat la ginecloga de l'Hospital Vithas Medimar Alacant, la doctora Alicia Esparza.
Sobre aquest tema, ha advertit que quan una dona es queda embarassada "no ha d'augmentar molt pes en el seu embars, ha de cuidar-se, eixir a caminar i menjar de manera saludable". D'aquesta manera, si una embarassada a l'inici est en baix pes haur d'engreixar de 12 a 18 quilos; en pes normal seran d'11 a 16 quilos i en sobrepés de 10 a 14 quilos.
Així, durant el primer trimestre s'engreixen uns 2 quilos, ja que el pes de la placenta i el bebé és mínim, encara que com en aquests tres mesos moltes vegades la gestant presenta nusees i vmits fins i tot perdre pes.
Per la seua banda, en el segon trimestre se solen augmentar prop de 5 quilos. En aquest trimestre el cos comena a canviar, es nota augment del perímetre abdominal, així com de les cuixes i malucs per a adaptar-se a l'embars.
En el tercer trimestre a causa del creixement fetal i placentari s'augmenten entre 3 i 4 quilos. Molta part d'aquest pes es perdr després del part, i la resta se n'anir perdent gradualment entre els 6-12 mesos després", detalla.
Així mateix, remarca que el "més recomanable" és realitzar de cinc a sis menjars al dia que inclogueren peces de fruita i cereals, i insisteix en la importncia d'"evitar els greixos saturats com a brioixeria, gelats o llaminadura" juntament amb una "bona hidratació". I, finalment, en relació a les protenes, considera millor la procedent de carns blanques (pollastre) i peix per contindre menys grasses.
EMBARS GEMIN
Per la seua banda, en les gestacions múltiples se sol tindre més fam durant els primers mesos i és normal arribar a augmentar uns 11 quilos fins a la setmana 24 d'embars, i després l'augment és progressiu fins als 15-23 quilos.
En aquest tipus de gestacions les aportacions nutricionals "han de controlar-se més, ja que són més freqüents els problemes de diabetis gestacional i anmia entre uns altres. De la mateixa manera, l'aportació proteca i la hidratació també han de ser majors que en gestacions úniques.
Els nivells hormonals són més alts pel que "les molsties també poden ser-ho, en el primer trimestre més nusees i vmits i en tercer trimestre més cremors per l'augment dels bebés que pressionar l'estómac i les provoquen amb més freqüncia".