VALÈNCIA, 11 Abr. (EUROPA PRESS) -
L'Observatori Cultural de la Universitat de València posarà sobre la taula el debat sobre la implementació de les noves lleis culturals, a nivell autonòmic i estatal, a una sessió que, sota el títol 'Què podem esperar de l'actual boom de lleis culturals?', protagonitzaran dos experts en dret i polítiques culturals, segons ha informat la institució acadèmica.
En aquesta taula intervindran, moderats pel director acadèmic de l'Observatori, Raúl Abeledo, Jesús Prieto, catedràtic emèrit de Dret Administratiu i vicepresident de la Fundació Gabeiras per al Dret i la Cultura i Tony R. Murphy, doctor en Sociologia de la Cultura i CEO de Culturalink.
Es tracta d'una activitat presencial que tindrà lloc a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau el pròxim 20 d'abril, a les 18 hores, i l'assistència de les quals requereix inscripció prèvia gratuïta a https://events.fundacio.es/o/35
El professor Raúl Abeledo mediarà al diàleg entre els dos experts, els qui tractaran de donar resposta a preguntes, com de quina forma es posen en pràctica les regles contingudes a la Llei de Comunicació Audiovisual o si és suficient l'Estatut de l'Artista per a protegir als treballadors i les treballadores de la cultura.
I és que, segons assenyalen des de l'Observatori, en les últimes tres legislatures s'han aprovat diverses normatives de "summe interés" per al sector cultural i creatiu. "Una proliferació legislativa que porta amb si el complex desafiament de la seua implementació en dos nivells de govern: l'estatal i l'autonòmic. Com afronta aquest desafiament la Comunitat Valenciana i quins altres referents regionals poden resultar d'interés en aquest sentit?", qüestionen.
Sobre aquest últim terme, Prieto i Murphy analitzaran críticament aspectes, com les garanties de la Llei Foral de Drets Culturals de Navarra, el funcionament pràctic de la categorització de béns culturals proposta per la Llei de Patrimoni Cultural Basc o quina utilitat té el nou Sistema Públic de Cultura de Canàries.
"Mitjançant el diàleg, juntament amb la participació del públic, s'identificaran les qüestions més significatives, les seues possibles respostes i les prioritats polítiques, definint una panoràmica sobre la dimensió del repte que aquestes lleis suposen tant per als governs autonòmics com per a l'Administració central", apunten.